Финансовата инспекция е установила нарушения не само при частните лотарийни игри, а и при други видове хазарт, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР.

„Финансовата инспекция е на път да издаде окончателен доклад. Около 560 милиона са нейните констатации. Оттук нататък детайли по отношение на самата инспекция можем да споделяме само с разрешението на прокуратурата, тъй като първоначално я възложи министърът на финансите, но впоследствие тя се превърна в задача, възложена от прокуратурата към финансовата инспекция. Т.е. резултатите от нея ще бъдат част от всички процеси, които се провеждат във връзка с досъдебните производства. Освен при лотариите има и при други игри“, е цитиран да казва Горанов.

В началото на декември 2018 г. Горанов възложи на Комисията по хазарта проверка по сигнал за данъчно облагодетелстване. Тогава заявителят на сигнала и проверяваните не бяха оповестени, но месец по-късно финансовата инспекция излезе със заключението, че от плащане на по-ниски тарифи организатори на моментни игри са платили на бюджета поне 210 млн. лв. по-малко. По-късно прокуратурата удвои сумата, а бизнесменът с интереси в хазартния бизнес Васил Божков получи многобройни обвинения след свидетелства срещу него на доскорошните му съдружници от фамилия Найденови. Междувременно той отпътува за чужбина, а България предприема действия за връщането му. Парламентът пък промени закона, който забранява на частни оператори да организират лотарии.

Горанов подчерта днес, че ако спечелилите преди влизането в сила на промените в Закона за хазарта не са получили печалбите си, те имат право да заведат иск срещу хазартния оператор. Министърът каза, че не приема аргумента, че печалбите няма да бъдат изплатени при форсмажор, както е записано в общите условия на частните лотарии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar