Осъден за трафик на хероин за 1.7 млн. лв. от Хасковския окръжен съд, бе признат за невинен от Апелативния съд в Пловдив. Присъдата на турския гражданин Ремзи Гунана от 13 г. лишаване от свобода и глоба от 100 000 лв. е отменена. Съдът потвърди наказанието на втория подсъдим по делото Вернер Рудолф, който е осъден на 9 г. лишаване от свобода и глоба от 100 000 лева.

Турският гражданин Гунана е признат от ХОС за виновен в това, че на 19 август 2019 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ в съучастие с подсъдимия В. Р. , в качеството на помагач, с лек автомобил марка „Опел“, модел „Зафира“ с немски регистрационен номер, пренесъл през границата на страната от Турция 18,972 кг хероин. Със същата присъда В. Р., гражданин на Федерална република Германия, е признат за виновен в извършване на същото престъпление.

Според ПАС доказателствата са недостатъчни, за да се обоснове обвинението срещу турския гражданин Гунана, за извършване, в съучастие с втория подсъдим Рудолф, на тежко умишлено престъпление контрабанда на високорискови наркотични вещества. За това го призна за невинен и отмени мярката му за неотклонение „задържане под стража“, като я замени с „подписка“. Подсъдимият беше освободен още в залата.

Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от днес.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar