Бивш шеф в Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ осъди прокуратурата да му плати 20 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди от незаконно повдигане на обвинение за източване на зърно от резерва, по което е оправдан. Поискал е обезщетение от 200 хил. лв., но Софийският градски съд определи да получи десет пъти по-малко сума.

Васил Цоконов, който е бил главен директор на дирекция „Управление на държавните резерви и военновременни запаси“ в Агенцията, заедно с още осем души, сред които Мирчо Петков, познат като Мирчо Циганина, бе обвинен като част от организирана престъпна група, за изчезнало зърно за 13 млн. лв. от резерва през 2002-2003 г. Наказателното производство е започнало през април 2005 г., когато е образувано следствено дело, а две години по-късно Цоконов е привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Окончателно е оправдан от ВКС през юни 2021 г. Той е получил обезщетение за допуснато нарушение на правото му на разглеждане на наказателното производство в разумен срок, като е сключил споразумение и му е била изплатена сума от Министерството на правосъдието.

В исковата си молба до съда твърди, че процесът е бил изключително продължителен, изтощителен и напрегнат. По делото са разпитани над 330 свидетели, приети са над 11 експертизи и са проведени 90 заседания. Постигнатите от него успехи в личен и професионален план са рухнали, живеел в страх и напрежение и се влошило здравословното му състояние. Завършил е висше икономическо образование в Унгария, бил е висококвалифициран специалист, но след образуваното наказателно производство и в държавната администрация, и в търговски дружества са отказвали да го назначат заради повдигнатите обвинения.

Заради претърпените морални вреди Цоконов трябва да получи 20 хил. лв. от прокуратурата, като решението не е окончателно и може да се обжалва.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar