Анестезиолог от Благоевград осъди прокуратурата на 20 хил. лв. за незаконно обвинение.

Д-р Сашо Караджов поиска 100 хил. лв. за морални вреди, които претърпял в резултат на повдигнатото му обвинение, по което е оправдан окончателно, но окръжният съд в Благоевград прецени, че 20 хил. лв. са достатъчни да компенсират вредите.

Лекарят бе обвинен за смъртта на 30-годишната Недялка Тодорова от Петрич. Тя постъпила в АГО в Благоевград с извънматочна бременност. На 3 август 2010 г. е била оперирана, но починала на операционната маса. Прокуратурата обвини д-р Караджов, че е причинил смъртта на жената, поради немарливо изпълнения на задълженията си. Извършил неправилна интубация и поставил интубационната тръба в хранопровода, а не в трахеята, вследствие на което командното дишане не е започнало.

На две инстанции съдът оправда лекаря, а окончателното решение е от декември 2018 г. Заради това той поиска прокуратурата да му заплати за причинените неимуществени вреди. Докато траело разследването, а после и делото той бил притеснен, тревожен и изплашен. Имал безсънни нощи, ограничил контактите си с близки и приятели. Отстранили го за два месеца от работа, но впоследствие го върнали и продължил да работи. След повдигане на обвинението станал мълчалив, потиснат, започнал да се затваря в себе си.

След стартиране на наказателния процес ходил с нежелания на работа, защото усещал недоверието от страна на колегите си. Твърди, че наказателно производство е накърнило психическото му равновесие и му е създало емоционален дискомфорт. Незаконосъобразното обвинение е засегнало неговата чест, достойнство и е довело до уронване доброто му име, накърнена била професионалната му репутация.

Заради тези претърпени вреди, съдът постанови прокуратурата да му плати 20 хил. лв. обезщетение, лихвите и 4000 лв. за адвокатски хонорар.

Решението може да се обжалва пред САС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar