Бившият началник на следствения арест в Шумен е осъдил прокуратурата да му плати 80 000 лв. обезщетение заради незаконното обвинение, че е съдействал на групата на „Килърите“, докато са били в ареста.

Спечеленото от Христо Гичев дело е по закона за отговорността на държавата. Така Гичев става поредният шумно арестуван, обвинен, а после оправдан, който осъжда прокуратурата за солено обезщетение. За него прокуратурата твърдеше, че е облагодетелствал арестантите, като им е позволявал да внасят забранени вещи в килиите, да водят телефонни разговори с близките си от неговия кабинет, както и да стоят на отключени врати. През юни 2015 г. обаче той беше окончателно оправдан по тези обвинения.

Апелативният съд във Варна е присъдил на Гичев обезщетение от 50 000 лв., но Върховният касационен съд е допуснал обжалване на сумата и я е завишил с 30 000 лв., видя „Сега“ в електронното му деловодство. Съдиите Светла Цачева, Албена Бонева и Боян Цонев приемат, че варненските им колеги не са съобразили, че когато несправедливо обвиненият е работил в правозащитната сфера, наказателното преследване има изключително негативно отражение върху него.

„Изискванията на обществото към правозащитната система са обяснимо завишени, поради което по-остри са и критиката, нетърпимостта и негативната нагласа към извършилите престъпление при изпълнението на тези обществено значими функции. Незаконно повдигнатото обвинение в такова престъпление засяга в тежка степен честта и достойнството на пострадалия“, мотивират се върховните съдии.

Гичев беше арестуван на 16 октомври 2010 г. по обвинения в престъпления по служба, а ден по-късно съдът го пусна под домашен арест. През април 2011 г. той е уволнен дисциплинарно за нарушенията, за които е образувано и наказателното дело срещу него. Гичев завежда и дело срещу уволнението си, което печели през февруари 2012 г. После сам напуска системата.

Той беше подведен под отговорност и за това, че е съхранявал личното си оръжие и боеприпаси в дома си без необходимите по закон мерки за сигурност. По това обвинение той беше окончателно признат за виновен и получи условна присъда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar