Опит за източване на пари от два банкомата в столичния квартал „Света Троица“. Полицията и прокуратурата разследват случая и издирват извършителите. Предполага се, че е използвана нова технология за манипулиране на устройствата.

В началото на работния ден служител на банковия клон забелязва, че има повреди по пластмасовите корпуси на двата банкомата – външния и този, който се намира в зоната за 24-часово банково самообслужване.

Подаден е сигнал в СДВР и разследващите, заедно с експерти от финансовата институция установяват, че е направен безуспешен опит парите от банковите устройства да бъдат източени.

Според разследващи е направен опит да се използва нова технология, при която в страничната част на устройството се прави малък отвор. През него се манипулира електронната система и така банкоматът започва да пуска пари, без в него да е поставена кредитна или дебитна карта.

Този начин за източване на банкомати, без да има засегнати картодържатели, е засечен за първи път в началото на годината в мегаполисите от Средния и Далечния изток.

Сигнали за новата технология при обири на банкови устройства през пролетта идват и от големи градове от района на Персийския залив, а това лято чрез този метод започва и източването на банкомати в Европа и САЩ.

У нас прилагането на новата технология се засича за първи път.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar