Смъртоносните израелски въздушни удари срещу най-големия бежански лагер в Ивицата Газа „могат да се равняват на военни престъпления“. Това заявиха в сряда от Службата на ООН по правата на човека, цитирани от АФП.

Израелски удари са били насочени към бежанския лагер Джабалия два пъти за два дни, като при тях са били убити и ранени десетки, според здравното министерство на управляваната от „Хамас“ палестинска територия.

Израел каза, че нападението от вторник е било успешно попадение срещу главния командир на Хамас Ибрахим Биари.

„Като се има предвид големият брой цивилни жертви и мащабът на разрушенията след израелските въздушни удари срещу бежанския лагер Джабалия, имаме сериозни опасения, че това са непропорционални атаки, които биха могли да се равняват на военни престъпления“, написа службата в X, бивш Twitter.

Израел безмилостно удря Газа като възмездие за най-тежкото нападение в историята на страната.

Въоръжени бойци на Хамас нахлуха през границата от Газа на 7 октомври, убивайки 1400 души, предимно цивилни, и взеха повече от 230 заложници, според израелски официални лица.

Ответната бомбена кампания на Израел е убила 8796 души, главно жени и деца, според министерство на здравеопазването на Газа.

Принципът на пропорционалност, посочен от ООН, играе централна роля във войните на правото, определени от Женевските конвенции.

Цивилните и гражданските структури трябва да бъдат пощадени – но смъртта на цивилни по време на конфликт не представлява непременно военно престъпление.

Воюващите страни могат да предприемат атаки, считани за пропорционални, срещу военни цели, дори когато знаят, че цивилни също могат да бъдат ударени.

Престъпление е извършено, когато умишлено е извършено нападение срещу цивилни или ако мащабът на щетите за цивилни е прекомерен в сравнение с военното предимство.

Международният наказателен съд е единственият независим международен правен орган, който провежда разследвания на геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, но Израел не е член.

Големият брой на жертвите от ударите предизвика хор от международно осъждане, като Боливия скъса дипломатическите отношения с Израел в знак на протест. Йордания отзова своя посланик в Израел, „за да осъди израелската война, която убива невинни хора в Газа“.

Шефът на ООН Антонио Гутериш е „ужасен от ескалиращото насилие в Газа, включително убийството на палестинци, включително жени и деца при израелски въздушни удари в жилищни райони на гъсто населения бежански лагер Джабалия“, каза неговият говорител Стефан Дюжарик в сряда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar