Съдии от апелативен трибунал на ООН днес отмениха оправдателните присъди на двама членове на ливанската военна групировка „Хизбула“ за убийството през 2005 г. на бившия ливански премиер Рафик Харири, предаде Асошиейтед прес.

    Петимата съдии от Специалния апелативен трибунал за Ливан признаха Хасан Хабиб Мерхи и Хюсеин Хасан Онеиси за виновни по пет обвинения, свързани с убийството, включително заговор за извършване на терористичен акт и съучастие в умишлено убийство, предава БТА.

    Във взетото с единодушие решение на трибунала се казва, че съдиите от първото дело са „допуснали правни грешки, които правят присъдата им невалидна и фактологични грешки, които са довели до изкривяване на процеса на правосъдието“.

    През август 2020 г. Мерхи и Онеиси първоначално бяха оневинени за извършеното пред крайморски хотел в Бейрут убийство. Трети член на „Хизбула“, Салим Аяш, тогава беше признат за виновен по пет обвинения, свързани с участието му в самоубийствената атака с камион бомба през 2005 г., която причини смъртта на Харири на още 21 други и рани 226 души.

    Всички обвиняеми бяха съдени задочно, тъй като никой от тях все още не е арестуван. Съдът каза, че Мерхи и и Онеиси ще получат присъди на по-късна дата и издаде нови заповеди за ареста им.

    Присъдата на трибунала от 2020 г. беше посрещната с гняв и разочарование в части от Ливан, след като съдиите казаха, че няма доказателства, че лидерите на „Хизбула“ и Сирия са участвали в атаката, въпреки че според тях убийството е било извършено докато Харири и политическите му съюзници са обсъждали дали да призоват Сирия да изтегли силите си от Ливан.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar