Националният омбудсман прикани Народното събрание да разгледа законовите промени, заложени в проекта за бюджет на Националната здравно-осигурителна каса, след като бъде проведено обществено обсъждане и бъдат съставени предварителни оценки за въздействието на тези промени.

С проектобюджета, внесен от правителството днес, се правят значими изменения в други 16 закона. „Има много основания, които сочат, че приемането на пакет закони по този начин нарушава основни конституционни норми“, пише Манолова в становище до председателите на Народното събрание и ресорните парламентарни комисии. И предупреждава, че няма да се поколебае да използва „всички предвидени в Конституцията правомощия на омбудсмана“ в защита на гражданските права.

Освен срещу начина на приемането му, Националният омбудсман възразява и срещу съдържанието на законопроекта.

Манолова вижда предпоставки за злоупотреба в проектираната Агенция за медицински надзор, която „без всякаква форма на граждански контрол“ съвместява контролни функции с функции по лицензиране на лечебните заведения. Въз основа на заложеното увеличение от половин милиард лева не може да се очаква понижаване на „изключително високите нива на доплащане на медицинската помощ“, които ограничават достъпа до медицинска помощ за населението с ниски доходи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar