Проверка на омбудсмана по случая с младежите, отведени от МВР заради надпис на Паметника на съветската армия, откри нарушения. Това съобщи пресслужбата на Диана Ковачева днес. Става дума за тримата младежи, за които родителите и училището им алармираха миналия петък, че са били задържани заради надпис Save Ukraine върху постамента на Паметника на съветската армия в София. МВР уточни, че задържан е бил един от младежите, 16-годишно момче, а другите двама са били отведени да дадат показания.

Разпитът на двете деца като свидетели е станал само в присъствието на представител на детска педагогическа стая. Освен това за престоя им в сградата на районното управление не са уведомявани техните родители или попечители, както и че не им е осигурена адвокатска защита, посочва омбудсманът.

Ковачева посочва, че задържане на непълнолетен е допустимо само в изключителни случаи. И припомня решенията на съда в Страсбург по дела срещу България, заведени точно заради осъждания за рисуване със спрей върху паметник.

„Характерът и тежестта на извършеното от непълнолетния деяние не съответства с наложената му мярка – задържане в структура на МВР за 24 часа“, пише Ковачева в писмото си до вътрешния министър Бойко Рашков.

Според омбудсмана от книгата за задържани лица в 01 РУ-СДВР е видно, че момчето е настанено в помещение за задържане на непълнолетни лица в 17:45 часа. Дадена му е възможност лично да уведоми своята майка за задържането си. Младежът е запознат със своите права посредством попълване на декларация за пълнолетни лица, в която е посочил, че не желае адвокатска защита.

„Когато става дума за деца, лишаването им от основни права, каквото е правото на защита, по време на полицейско задържане, е абсолютно недопустимо. Задължително следва да се осигурява адвокатска защита на задържания непълнолетен и попълването на декларация за отказ от защита сериозно нарушава неговите права“, категорична е Ковачева. Тя предлага в законите изрично да се регламентира, че адвокатска защита при задържане на деца е задължителна. Според разпоредбите на действащото законодателство за задържането на детето незабавно трябва да бъде уведомен неговият родител, както и директорът на учебното заведение, в което задържаният е ученик. Основната цел на уведомяването на родителя е той да упълномощи адвокат – защитник на детето, тъй като то не може да го упълномощи само.

Ковачева прави 6 препоръки към Рашков. Като например задължително да се уведомяват родителите при задържане на лица под 18-годишна възраст, да се осигурява адвокат, да не се допуска попълване на декларация за отказ от право на защита от страна на непълнолетно лице, служителите на МВР, работещи с деца, да преминават задължително обучение, и т.н.

По-рано МВР съобщи, че директорът на СДВР Калоян Милтенов е наредил дисциплинарна проверка, която да изясни „обстоятелствата, свързани с довеждането на тримата младежи в районното управление“. Ако се установи превишаване на правомощия, на униформените ще се търси дисциплинарна отговорност, уверява МВР.

Министерството обяснява, че на 25 февруари, около 15 ч. в Първо РУ е получен сигнал за покачил се паметника, който с черен маркер изписал букви на латиница по фасадата на монумента. „На място са установени 16-годишен младеж, осъществил деянието, и момиче и момче на същата възраст, които го придружавали и наблюдавали“, пише МВР. Според министерството младежът, който е пишел по паметника, е бил задържан за 24 часа, а другите двама са били поканени в районното управление и с тяхно съгласие са били транспортирани от полицейски екип до там, където останали около 2 часа. „Двете деца са били в непрестанна връзка с родителите си по мобилните телефони“, обяснява МВР. Това е потвърдил и родител на едно от децата, който в понеделник се е срещнал с директора на СДВР. Покана за среща е имало и към ръководството на училището, в което учат децата.

„Разговорите и разпитите на непълнолетните са проведени в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая. След приключване на работата със свидетелите, едно от децата е предадено на родител, а другото пожелало да си тръгне само, без да бъдат уведомявани родителите му“, казва МВР.

Срещу задържания младеж тече разследване, по което наблюдаващият прокурор е дал указания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar