Предложения за промени в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето в помощ на хората с увреждания в страната изготви и внесе в Народното събрание омбудсманът Диана Ковачева. Тя иска да бъдат преодолени най-сериозните проблеми, свързани със забавяне на преосвидетелстването от органите на медицинската експертиза, както и с невъзможността да упражняват правата си не по тяхна вина. Предлага се текст, с който да се отстрани допуснатата дискриминация спрямо пенсиите на военноинвалидите. За тях ще са необходими около 310 000 лв. за 2023 г.
От предлаганите промени ще бъдат засегнати около 600 000 души. Хората с увреждания ще имат достъп до полагащата им се месечна и целева финансова подкрепа по чл. 70 от Закона за хората с увреждания за периода до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК. Предвидено е да не бъдат държани за отговорни за забавянето на компетентните органи и да не връщат получените средства дори при последваща промяна на вида и степента на увреждане.
Предвидено е изричното задължение на НЕЛК да се произнася по същество при обжалване на експертните решения на ТЕЛК, като по този начин ще се съкрати времето за разглеждане на преписките, включително като се отнема възможността на НЕЛК непрекъснато да връща случаите на ТЕЛК.
„Важно е да се подчертае, че предложенията няма да доведат до увеличение на разходите на държавния бюджет, тъй като броят на хората с увреждания е относително еднакъв и предвидим. Средствата, необходими за ползване на правата от тези граждани, са заложени в бюджетната рамка, като е предвидено те да бъдат отпускани без прекъсвания“, посочва общественият защитник.

Последвайте или харесайте в-к „ДУМА“ във ФЕЙСБУК –> ТУК <–

Споделяйте нашите публикации.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar