Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва Румъния заради съмнения за измами със средства от еврофондове, предназначени за жертви на домашно насилие, съобщи електронното издание „Романия инсайдер“. Няколко жени от румънския град Сантана, западния окръг Арад, са получили пари от бюджета на ЕС по програма за подпомагане на жени, малтретирани от съпрузите си, въпреки че реално никога не са ставали жертви на домашно насилие. Програмата е прилагана в периода между 2015 и 2016 г.

Сигнали за измамата са получени в ОЛАФ и вече е в ход проверка, като инспекторите са се настанили в офис сградата на общината в населеното място. Там те щели да разпитват жените, за които има съмнения за злоупотреби, както и да преглеждат документацията, свързана с европрограмата. Десетки румънки са се записали в програмата, като са излъгали, че са били малтретирани от съпрузите си. Сред тях има служителки на кметството в Сантана, както и техни роднини.

Румънските прокурори и в миналото са разследвали подобен случай в Румъния – в община Мачеа, също в западния окръг Арад. Там също няколко жени получили финансови помощи, след като се представили за жертви на домашно насилие, отбелязва „Романия инсайдер“.

Румънската Агенция за борба с корупцията стартира миналата година разследване на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня след проверка, осъществена от ОЛАФ през 2015 и 2016 г. Случаят е свързан с незаконно използване на средства от фондовете на ЕС от областния съвет на Телеорман, когато негов председател беше Драгня.

В румънската столица Букурещ в неделя вечер се проведе един от най-масовите антиправителствени протести за последните години. Според различни данни в протеста са участвали между 30 000 и 60 000 души. В началото на демонстрацията силите на реда твърдяха, че „в него участват над 10 000 души“. Протестът бе организиран в социалните мрежи под мотото „Всички пътища водят към Букурещ – Революцията на нашето поколение“.Множеството се събра на „Университетския площад“ в Букурещ, за да протестира срещу последните законодателни промени, които се предлагат в парламента от левицата. Протести имаше и в други градове на страната като Тимишоара, Брашов и Клуж. В тях са участвали общо над 20 000 души. Протестиращите смятат, че промените ще затруднят работата на прокуратурата в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта.

Сблъсък

Протестите бяха организирани дни след оставката на премиера Михай Тудосе заради конфликт с Драгня. В края на месец декември депутатите от управляващата Социалдемократическа партия одобриха три законопроекта, които предизвикаха опасения, че независимостта на магистратите ще се намали и че ще бъдат ограничени прерогативите на антикорупционната прокуратура, която преследва депутати, заподозрени в корупция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar