Разследванията, проведени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и Европейската прокуратура, сочат възможни нередности при изпълнението на проект за железопътна инфраструктура в България, се казва в прессъобщение на ОЛАФ.

ОЛАФ е провела разследване в тясно сътрудничество с Европейската делегирана прокуратура в България, като е разгледала възможни нередности във финансиран от ЕС проект за модернизация на местната железопътна инфраструктура.

Разследването на ОЛАФ е съсредоточено върху финансовите щети, причинени от предполагаемите нередности, по-специално по време на процедурата за възлагане на обществена поръчка и изпълнението на проекта. Според разследването на ОЛАФ двама от спечелилите търга участници или не са имали технически капацитет за изпълнение на проекта, или са представили неверни данни за финансовия си капацитет.

„ОЛАФ приключи случая с препоръки за възстановяване на над 38 млн. евро и за предотвратяване на по-нататъшното изразходване на 92 млн. евро. CINEA – Европейската изпълнителна агенция за климата, околната среда и инфраструктурата – е органът, който сега може да предприеме последващи действия по препоръките на ОЛАФ“, се казва в съобщението.

Разследването на Европейската прокуратура продължава и се фокусира върху възможни криминални престъпления – като злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари – и включва втори железопътен проект, който според оценката на прокуратурата е на стойност още 111 млн. евро.

Вите Италяа, генерален директор на ОЛАФ, заяви: „Заедно предотвратихме неправомерното изразходване на над 92 млн. евро и препоръчахме възстановяването на над 38 млн. евро – пари, които принадлежат на европейските данъкоплатци. Това разследване е пример за това как съчетаването на административните и наказателните процедури за борба с измамите може да доведе до най-добрата защита на финансовите интереси на ЕС.“

БГНЕС припомня, че на 11 август европрокуратурата извърши множество претърсвания в рамките на разследване на два проекта на стойност над 241 млн. евро. Те са финансирани от ЕС и са за модернизация на железопътни участъци. Бенефициент по тях е Национална компания „Железопътна инфраструктура“, а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

При обиските, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица. Освен това, ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ във връзка с усвояването на еврофондовете.

Първият проект е за участъка между градовете Костенец и Септември, част от жп линията София-Пловдив. Той е финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда и е на стойност над 130 млн. евро.

Другият проект е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово. Той е част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас. Финансиран е от Кохезионния фонд в размер на над 111 млн. евро. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar