6 г. ще лежи в затвора Тунджай Филипов, опитал да застреля с незаконен пистолет ухажор на сестра му. Действието се развило навръх 1 януари 2018 г. в Шекер махала в Пловдив.

Наказанието е потвърдено от Върховния касационен съд. На първа инстанция пловдивският окръжен съд е дал 2 г. на Филипов, но след протест на прокуратурата по-горната инстанция завишава присъдата.
В жилището на родителите му на ул. „Кипарис“ 31 в Пловдив Тунджай направил опит да умъртви Н.П. като деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини. Извършено е при превишаване пределите на неизбежната отбрана.
По време на празнуване на рождения си ден Филипов няколко пъти е гонил от стаята пострадалия, който отправял неприлични предложения на сестра му. Той обаче отново се връщал на празненството и дори опипвал близката на Тунджай. Тогава братът извадил незаконния си пистолет и прострелял госта си в корема.
Според ВКС Апелативният съд правилно е определил наказанието за подсъдимия под най-ниския предел на предвиденото в закона, поради наличието на изключително смекчаващо вината обстоятелство – поведението на пострадалия. Последният като гост на подсъдимия си позволил в негово присъствие и на жената с която живеел, да извърши непристойни действия спрямо сестра му като я опипвал по гърдите, с което сериозно е накърнил достойнство на подсъдимия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar