[email protected]

До момента Петър Маринашки изкара само 24 часа в ареста

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 5 години затвор на водача от Стамболийски Петър Маринашки, който на 11 ноември 2020 г. се блъсна в дърво край Кадиево и загинаха двама от четиримата му приятели в колата – 16-годишният Тодор Бараков и Виктор Василев, на 17 години. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

По делото беше безспорно установено, че Маринашки е шофирал след употреба на марихуана. Направеният на мястото полеви тест е отрицателен, но на следващия ден след информация, че вечерта преди катастрофата Маринашки е пушил марихуана, му е взета кръвна проба, която е положителна. Пред съда шофьорът твърдеше, че полицай, изпратен на мястото на инцидента, го е почерпил с цигара, в която не се знаело какво има. Униформените, които са били там, обаче се оказаха непушачи.

В хода на процеса бяха изнесени данни, че Маринашки е имал нарушения на пътя и преди инцидента, твърдеше се, че той е участвал и в гонки. „При индивидуализацията на наказанието на подсъдимия не могат да бъдат обсъждани обстоятелства, които са останали недоказани. Това се отнася до твърденията на частните обвинители, че подсъдимият е участвал в т. нар. „дрифтове“ и че 24 часа след пътнотранспортното произшествие отново е шофирал, но преди да му бъде наложена мярката за процесуална принуда (отнемане на книжката- б. р.) не е нито отегчаващо, нито смекчаващо отговорността обстоятелство, а е обстоятелство с неутрален характер“, пише в решението на върховните съдии.

„За мен това наказание не е достатъчно, но в крайна сметка съм удовлетворен, че убиецът на детето ми влиза в затвора, за да търпи наказателна репресия заради чудовищните травми, които ми причини! Предприемам незабавно действия по сезиране на прокуратурата срещу всички, които дадоха неистински свидетелски показания в съда, т. нар.“приятели“ на Петър. Въпреки задружните им лъжи, Петър ще лежи в затвора. Надявам се същото да последва и за тях“, коментира за „24 часа“ бащата на загиналото 16-годишно момче Тодор Бараков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar