За 3 години зад решетките отива Иванка Ройдова от пловдивското село Браниполе, която бе призната за виновна, че е поръчала на наемен убиец да ликвидира цялата й рода. Причината за мократа поръчка било наследство от над 4 милиона долара от покойния й баща милионер в САЩ.

Присъдата, произнесена от апелативния съд в Пловдив, е била потвърдена от Върховния касационен съд и е приведена в изпълнение, съобщиха от Съдебната палата. На първа инстанция Ройдова получи условна присъда. Тя обаче бе отменена от апелативните магистрати на 3 години ефективно зад решетките при първоначален общ режим. Иванка Ройдова бе призната за виновна, че през 2016г е наела полицай под прикритие, който е трябвало да убие брат й Стоян Ройдов и неговите син, дъщеря и внуци. За целта Иванка разкарвала агента, когото тя мислела, че е от подземния свят, в селата Бачково, Брани поле, Белащица и в град Пловдив, за да го запознае с това къде живеят роднините й, къде ходят на работа и какви са навиците им.

Всички престъпления са извършени от подсъдимата с користна цел – премахвайки брат си и неговите наследници, тя да получи наследството на починалия си баща си, който живял и работил в САЩ, уточняват от съда. Пловдивският апелативен съд прецени, че признава подсъдимата е невинна в това на 14.03.2016 г. в с. Бачково да е подбуждала служител под прикритие към убийство – умишлено да умъртви с користна цел Стоян Ройдов и още пет души, негови роднини и я оправдава само в тази част от повдигнатите й обвинения. За всяко от деянията законът предвижда от една до шест години лишаване от свобода. При определяне на наказанието й, са взети предвид чистото съдебно минало и възрастта на подсъдимата. Същевременно е отчетено, че Ройдова е извършила престъпления спрямо свои най-близки родственици. Проявила е изключителна упоритост за намиране на извършител на престъпните си намерения, като е търсила такъв от престъпния контингент. Предала на служителя под прикритие лист с написани от нея координати на „поръчаните“ си роднини и лично го е завела, за да покаже местонахождението им в Пловдив. Заплатила му е предварително 3 000 лв. с обещанието, че ако роднините й бъдат елиминирани, ще му заплати още 10% от наследството, оставено от баща й в САЩ, което според нея възлизало на около 4 милиона щатски долара.

Фактите и обстоятелствата, при които са извършени множеството престъпления мотивират апелативните съдии да приемат, че условното осъждане на подсъдимата от окръжния съд с пет годишен изпитателен срок, макар и да е в максималния му, предвиден от закона размер, не е достатъчно за постигане на целите на наказанието. За това Апелативният съд е заменил условната присъда с реално наказание от 3 години лишаване от свобода. Върховният касационен съд е потвърдил решението, което е окончателно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar