Бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси, докато е заемал поста. Това потвърди петчленен състав на Върховния административен съд. Решението на магистратите от 3 юли 2024 г. е окончателно и оставя в сила установеното от антикорупционната комисия през 2022 г.

Върховният съд смята, че Кацаров е нарушил закона, след като в първите си дни начело на здравното министерство е подписал проект за изменение на Наредба за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“.

По този начин той е действал в частен интерес на свързаното с него Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (ЦЗПЗ), а това е в нарушение чл. 58 от ЗПКОНПИ, потвърждава Върховният съд.

Стойчо Кацаров е глобен с 5000 лв. Бившият служебен министър на здравеопазването е член и председател на Управителния съвет на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ от неговото създаване през 2018-та година и заема тези позиции до юни 2021 г., когато е заличен в Търговския регистър като председател и член на УС. След освобождаването му от поста служебен министър Кацаров отново е приет за член на УС на сдружението, показва проверка на „24 часа“ в търговския регистър.

Частният интерес от действията на Кацаров се изразява във възможността да окаже помощ и подкрепа за свързаното с него юридическо лице – Сдружение ЦЗПЗ – нематериална облага по смисъла на чл. 54 от ЗПКОНПИ, се казва още в решеното на съда. Подписаният от министър Кацаров проект за изменение и допълнение на Наредба за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“ е станало на 18.05.2021 г., когато той е бил в управлението на „Център за защита правата в здравеопазването“, но в същото време е заемал и изпълнявал длъжността министър.

Това е станало на заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването, състояло се на 18.05.2021 г., отбелязва ВАС. Така Стойчо Кацаров става първият министър осъден за конфликт на интереси.

Кацаров не бе открит, за да коменитира окончателното решение на ВАС. Преди време, когато делото бе още на по-долна инстанция и предстоеше обжалване бившият министър реагира с пост във фейсбук.

Ще си платя глобата от 5000 лв. Това е част от цената, която плащам, за това, че дръзнах да се се противопоставя на могъщите задкулисни интереси. Бях глобен не за това, че съм извършил нещо, а за това, че съм участвал в обсъждане. Глобяват ме затова, че предполагат, че съм имал намерение. Глобен съм за въображаем конфликт в нещо, в което не може дори теоретично да имам какъвто и да е интерес, гласи постът на бившия министър.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar