Рецидивист ще лежи 17 години зад решетките за опит за убийство, съучастникът му – 7 години

Двама подсъдими за опит за убийство на охранител във варненската дискотека „Гетсби“ ще лежат по-дълго в затвора. Това постанови Върховният касационен съд, който потвърди решение на варненските апелативни магистрати. През март миналата година те увеличиха ефективните наказания на Галин Минчев – от 7 години и половина на 17 години, и на Кристиан Тодоров – от 2 на 7 години.

На 28 януари 2018 г. по време на концерт в дискотеката с над 400 посетители те предизвикали скандал. Бодигардът Армен Алексанян ги извел навън, но там Галин го наръгал над 10 пъти с нож, докато 16-годишният тогава Кристиан го държал и се опитвал да го души. След атаката хулиганите се върнали вътре и замервали бара с чаши, бутилки и столове, преди да избягат. Тежко раненият охранител оцеля след серия от интервенции. Непълнолетният му нападател бе задържан скоро след кървавата драма, а съучастникът му Галин – след 4 месеца издирване. По време на процеса стана ясно, че Галин извършил клането, докато бил издирван заради две влезли в сила присъди за участие в престъпни групи, пласиращи дрога. Гимназистът Кристиан пък имал присъда за палеж на луксозна кола и във фаталната нощ влязъл в дискотеката с фалшива лична карта. Окръжните магистрати обаче го оневиниха за опита за убийство и го осъдиха само за хулиганство.

След протест на прокуратурата на втора инстанция наказанията на двамата бяха увеличени, като съдът постанови двамата да изплатят солидарно 80 000 лв. обезщетение на потърпевшия. Недоволни, Кристиан и Галин обжалваха наказанията си, но върховната инстанция прецени жалбите им за неоснователни. В решението се посочва, че подсъдимите са действали умишлено. Двама свидетели са настоявали Галин да прекрати нападението, но нито той, нито непълнолетният Кристиан са сторили това. Действали са по хулигански подбуди, което допълнително завишава обществената опасност на престъплението, гласят част от аргументите на ВКС.

Един от съдиите е изразил особено мнение по въпроса за установяване на виновността на Кристиан. Решението на ВКС е окончателно, съобщиха от пресслужбата на Варненския апелативен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar