Експерти от почти всички членки на ЕС са на посещение в България и вече проверяват прилагането на шенгенското законодателство у нас.

Ще бъде разгледано управлението на външните граници, полицейското сътрудничество, шенгенските и визовите информационни системи. И България, и съседна Румъния доброволно са поискали посещението, за да покажат още веднъж, че всички технически критерии са изпълнени. Това е факт от 11 години, който бе многократно потвърден както от Европейската комисия, така и от Европарламента.

Предстоящата оценка „е основополагаща България да бъде приета в Шенген“, заявиха от МВР за „24 часа“. „Ще бъде направена от около 30 много сериозни експерти от почти всички държави – членки на ЕС, с изключение на Нидерландия. Те са подбрани от Европейската комисия по специфична процедура и критерий, ще се разделят на няколко лъча и

ще направят проверки в различни точки по едно и също време“,

допълват от пресцентъра на министерството.

Те ще изготвят доклад до 10 дни след края на визитата. След това ще го предоставят на Европейската комисия, а оттам той ще стигне до Съвета на ЕС за разглеждане. Целта на страната ни е от 1 януари за нас да важат правилата за Шенгенското пространство по земя и вода, а от март – и по въздух.

България мечтае за пътуване без гранични проверки още от приемането си в ЕС през 2007 година. Оттогава и темата не губи своята актуалност. В доклад на тогавашния еврокомисар по правосъдието и сигурността Франко Фратини още през 2007 г. се казваше, че България и Румъния ще се присъединят към Шенгенската зона към края на 2008 г. Това, разбира се, не се случи. Едва през октомври 2010 г. България се присъедини към Шенгенската информационна система (ШИС) II за сътрудничество между правоприлагащите органи. Година по-късно кандидатурата на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство бе одобрена от Европейския парламент, но блокирана от Съвета на ЕС. Някои страни изразиха опасения относно корупцията и организираната престъпност. Оттогава евродепутатите многократно призовават София и Букурещ да бъдат приети в Шенген – в резолюцията по темата от 2018 г., резолюцията от 2020 г. относно състоянието на Шенген в контекста на пандемията и доклада от 2021 г. относно функционирането на Шенгенското пространство.

Само преди седмица се проведе поредният дебат по темата в Европарламента, на който зам.-шефът на ЕК Маргаритис Схинас отново потвърди подкрепата на изпълнителната власт на ЕС за влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство. „И двете страни чакат решението на Съвета на ЕС вече повече от 11 години, когато ЕК потвърди, че напълно отговарят на необходимите условия за присъединяване. Междувременно двете страни продължават активно да прилагат достиженията на правото на Шенген и да допринасят за общата ни сигурност по външната граница на ЕС“, заяви той.

„Проверката в съответствие с приложимите процедури за оценка на България, Румъния и Хърватия вече беше завършена. Въпреки това и с нагласата за пълно съдействие България и Румъния доброволно поканиха екип, координиран от ЕК, за оценка на прилагането на най-новите разработки“, каза Схинас. „Това е много важен жест на прозрачност, който приветствам. Искам да бъда много ясен по този въпрос –

не става дума за преоценка на България и Румъния

А по-скоро за това да се позволи на държавите членки да получат най-новите актуализации и уверения, че достиженията на правото от Шенген все още се прилагат изцяло“, категоричен бе зам.-шефът на ЕК.

За да стане факт влизането в зоната за свободно пътуване, е необходимо единодушие сред всички членки на ЕС. Очаква се да има гласуване по темата на срещата им на върха на 15 и 16 декември. Няколко държави, сред които Германия и Франция, преди време бяха изразили безпокойство, но сега лидерите им Еманюел Макрон и Олаф Шолц подкрепят разширяването. Нидерландия обаче все още е против. „Тази негативна позиция не може да бъде оправдана. Призовавам премиера Марк Рюте да не прилага двойни стандарти и на България и Румъния да бъде дадена зелена светлина“, заяви нидерландката София инт Велд от „Обнови Европа“. Тя беше и председателка на мониторинговата група от ЕП, която оценяваше на място състоянието на върховенството на закона у нас миналата година.

Резолюция на ЕП по темата ще бъде гласувана на пленарната сесия на 17-20 октомври.

Румънците залагат на това, че нидерландският премиер Марк Рюте ще бъде на посещение в страната в сряда и ще разговаря с президента Клаус Йоханис, който миналия четвъртък на срещата на върха на ЕС в Прага заяви, че има надежда, но не и гаранция страната да влезе в Шенген на 1 януари 2023 г. В Букурещ коментират, че Рюте не е споменавал напоследък дали е готов да оттегли несъгласието си и това не изключва версията Нидерландия всъщност да търси съмишленици за позицията си, за да не остане изолиран в Европа по въпроса.

Миналата седмица с Рюте разговаря и президентът Румен Радев. „Знаете особената позиция на Нидерландия. Ние ще продължим нашия много откровен диалог, защото България не може да бъде поставяна под двойни стандарти. Много ясно беше споделено това от мен“, увери държавният глава.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar