„Не Гешев е най-големият проблем в правосъдието, а разпределението на делата. Аз като председател, аз ще нося отговорността, като дойде едно дело, аз ще го разпределя на тези съдии, които са най-добрите в тази област, защото правото е безкрайно голямо и социалното разпределение на делата стига до там, че някой, който не е силен, да кажем в материята на съдебната делба, ще трябва да решава съдебен спор, делба. Защо, като има много по-добри специалисти в тази област. Така че председателят ще носи отговорността защо е назначил този състав за дадено дело. Ето това нещо за мен е правилния подход, а не случайно разпределение на делата, което както знаем от преди, не е чак толкова случайно“. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ юристът и бивш служебен министър-председател Огнян Герджиков.

    Според него, това „джуркане на файлове“, е вариант за манипулации, които „не правят чест на съдебната система“, по думите му.

    „Дали има двойни стандарти в правосъдната система не мога да кажа, тъй като аз в съд не съм влизал от половин век. Аз съм преподавател по право, консултант, но не и в съдебна зала, когато съм влизал като стажант“, засмя се Герджиков.

    Според него, да се свали от власт главният прокурор Иван Гешев ще е трудно и ще бъде грешка. „Ще трябва мнозинство от 160 души, кой ще направи това предложение също е много трудно чисто юридически да се случи“, каза Герджиков.

    Колкото до президентът и правомощията му, юристът каза: „Той беше най-силен по време на служебното правителство, извън него той няма много правомощия“.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar