Общинската избирателна комисия в София отстрани в сряда и кмета на Оборище Георги Кузмов. За решението първа съобщи Лена Бориславова, депутат от ПП-ДБ.

„Току-що ОИК освободи незаконно кмета на Оборище – Георги Кузмов. Ще се борим в съда! Това няма да ни откаже“, написа Бориславова в X.

А след това отново с пост в същата социална мрежа, Бориславова добави:

„Съдружник в дружество без дейност от години“

Сигналите срещу Кузмов посочват, че той е съдружник в две рекламни агенции – „АДВЪРТАЙЗИНГ ФАКТОРИ ГРУП“ и в „МЕДИАМИКС ГРУП“.

„Познавам добри адвокати, разговарях с много от тях, може би с десетина. Само един каза, че бих могъл да имам проблеми. Аз също съм юрист и четейки закона мога да преценя, че изречение за забрана за дялово участие в търговски дружества липсва, така както има например в Закона за съдебната власт, където изрично е указано, че съдии, прокурори и следователи не могат да бъдат съдружници. Всичко, което не е забранено от закона, е позволено, това е принцип в правото, залегнал във всички съвременните правни системи, основаващи се на старото Римското право. Другият закон – Търговския, изрично казва, че търговец е дружество, а не съдружниците. Ако тръгнем в грешната логика, че собствеността е търговска дейност, всеки кмет, който притежава апартамент и тръгне да го продава, ще влиза в хипотезата на търговска дейност, защото управлява собственост.“, коментира Кузманов в „Дневник“.

ОИК – София вече отстрани кмета на район „Илинден“ Емил Бранчевски. Направен бе опит за отстраняването на районният кмет на ПП-ДБ в район Искър Ясен Русев, но засега той е неуспешен. Проверява се и кмета на „Слатина“ Георги Илиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar