Новият закон за прането на пари, който предвижда задължителни обучения за десетки хиляди души, отвори добра бизнес ниша за организаторите на семинари. Фирми вече предлагат обучения и обещават сертификати. Цените, на които „Сега“ попадна в онлайн обявите, са между 180 и 240 лв. на участник, като за повече записани от дадена фирма има отстъпки. На финала обучените ще държат изпит и който има по-малко от 70% верни отговора, ще ходи на поправителен.

Освен бизнеса задължени да се обучат са кметове, политически партии, фондации, спортни клубове. Всички те трябваше да изпратят до петък в ДАНС уведомленията си за обучение на служителите си през 2019 г., а до май трябва да пратят и подробни планове. ДАНС блокира в последния ден от седмицата – и физически, и дигитално. Пред агенцията се изви опашка, а предоставеният имейл се препълни и спря да приема изпратените планове, алармираха счетоводители. Това е една от професиите, засегнати от новите правила, а форумите за счетоводство прегряха от възмущение. Трудности в последните дни имаше и със сайта на ДАНС. Вероятно тези сцени ще се повтарят всяка година, тъй като плановете за обучение ще трябва да се представят в ДАНС ежегодно.

„Това е поредната кампания с нулев резултат. Ефектът от това задължение ще е главно за куриерските фирми, които ще генерират огромни приходи от тази иначе безсмислена дейност“, написа счетоводител в професионален форум. Негов колега напомни, че на обучение подлежат и чистачките и портиерите. „Сега половин България трябва да станат доносници по закон, за да си свършат службите работата. Ние, счетоводителите, подаваме предостатъчно информация на кого ли не. Да се хващат „експертите“ в институциите да работят и да анализират данните, които ние им снасяме“, написа трети.

От Камарата на частните съдебни изпълнители също ще организират обученията централно и членовете й няма да изпращат нищо. Нотариалната камара е раздала примерни планове, но всеки нотариус сам трябва да праща в ДАНС плановете си за обучение.

БУНТ

Огромно недоволство изригна сред адвокатите. Те веднага се организираха да протестират в понеделник и четвъртък в София, защото е недопустимо да докладват клиентите си при съмнение, че перат пари. Висшият адвокатски съвет се принуди да се срещне с ръководството на ДАНС и получи указания, че няма нужда всеки адвокат да пише и праща планове. Обученията щели да бъдат правени от адвокатските съвети и били задължителни. Адвокатите ще се учат как да действат с клиенти, чийто рисков профил показва завишен риск от извършване на съмнителни операции, и как да оценяват рисковете и да изясняват произхода на средствата, с които клиентите им правят сделки и им плащат. В плана за обучение има и точка за „клиенти – видни политически личности“. Адвокатско дружество вече е атакувало пред Върховния административен съд текста от правилника към закона за прането на пари, който регламентира писането на планове всяка година и пращането им в ДАНС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar