Софийска градска прокуратура предаде на съд 40-годишния Х.Б. по обвинение за умишленото убийство на неговата майка, извършено от него с особена жестокост, съобщиха от държавното обвинение.

Х.Б. живеел с майка си П.Й.-Б. в семейното им жилище в ж.к. „Люлин“ в София. Мъжът бил трайно безработен, злоупотребявал с алкохола. През 2010 г. и 2017 г. бил лекуван в болнични заведения с поставена диагноза „Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на алкохол. Синдром на зависимост“. И двете лечения той прекъснал по собствено желание.

Отношенията между Х.Б. и П.Й.-Б. били трайно влошени. В дома им често възниквали скандали, при които мъжът упражнявал насилие спрямо майка си. Въпреки това, тя не подавала сигнали за тях. Понякога напускала жилището им и живеела при племенниците си. През периода от януари 2019 г. до май 2019 г. възрастната жена

към апартамента, което се намира в избените помещения на блока в ж.к. „Люлин“. По настояване на съседите по-късно мъжът прибрал майка си в семейното им жилище.

През март 2020 г. агресивното отношение на Х.Б. спрямо майка му ескалирало, изразяващо се в продължителни денонощни скандали и физическо насилие.

За времето от 17 ч. на 17.03.2020 г. до около 12,30 ч. на 19.03.2020 г. обвиняемият Х.Б. нанесъл жесток побой на майка си, вследствие на който възрастната жена починала.

След обяд на 19.03.2020 г. мъжът многократно се обаждал на телефон 112, като искал от диспечерите

на починалата от апартамента и за погребение. Излагал противоречиви твърдения за смъртта на жената. Ходел и до Общинско предприятие „Гробищни паркове“ в столицата, където заявил на служителите, че намерил майка си мъртва в семейното им жилище.

По повод обажданията му на телефон 112 в жилището отишли полицаи и екип на спешна помощна. Х.Б. бил задържан и привлечен към наказателна отговорност за убийство. В момента е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar