Бившият оркестрант жали разпореждане на НОИ в Административния съд

Обвиниха търновец, че е получавал неправомерно в продължение на 5 години пенсия. От НОИ заставят 69-годишния Тодор Петков да връща на държавата над 30 000 лева. Сумата е от изплатената му от 24 юни 2016 г. до 31 май 2021 г. пенсия в размер на общо 24 039 лева главница и 6236 лева лихва.

Бившият оркестрант жали разпореждането на Териториалното поделение на НОИ в Административния съд във Велико Търново. Делото е насрочено за януари.

„Считам акта за възстановяване на доброволно получената пенсия за посочения период за незаконосъобразен. Постановен е в нарушение на закона и при допуснати съществени процесуални нарушения“, пише в жалбата си до НОИ и до Темида Петков.

Потърпевшият изтъква, че първоначално от НОИ въз основа на официалните документи, които е подал е преценено, че на основание чл. 68, ал.1 КСО, има право да му бъде отпусната лична пенсия за осигурителен стаж и възраст.

„В последствие след сигнал за съставен неистински документ и извършена проверка се твърди, че нямам право на тази пенсия, която 5 години получавах съвсем добросъвестно. Служители на НОИ са направили проверка в Регионален архивен център град Тетевен само на ведомостите от Агенция „Музика“ – Велико Търново, но видно от представената официално попълнена трудова книжка, по това време съм работил в ДСП Бюро „Естрада“- Велико Търново. Представил съм и УП – 3 с № 770 от 13 октомври 1982 г., издадено от ТК „Балкантурист“- Велико Търново, от което е видно, че съм работил при тях като оркестрант в периода от март до юни 1975 г., за който според НОИ няма информация в разплащателните ведомости“, обяснява в жалбата си .

Тодор Петков допълва, че по тази причина е депозирал в НОИ Заявление от 26 август 2021 г., за да му бъде издадено удостоверение за осигурителен и трудов стаж и осигурителен доход за спорния период през 1975 г.

„Обясниха ми, че ще бъде изготвено след един месец. По никакъв начин, нито в първото разпореждане, нито в настоящото не се установява да има някаква нередност по отношение на осигурителя. Считам, че е налице и изтекла давност“, изтъква още в жалбата си Петков.

Той е категоричен, че с тези действия на административния орган, са му нарушени конституционните права на живот, лишавайки го от единствения му източник на средства – личната му пенсия.

„Аз съм почти на 70 години и съм болен човек. Нямам възможност да се трудя, за да имам други законни доходи“, споделя още Петков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar