Спецпрокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Септември Марин Рачев от ГЕРБ. Той е обвинен в умишлена безстопанственост за 7 деяния, ощетили общината с над 200 хил. лв. Това е станало с обществена поръчка за ремонт на пътна и улична мрежа между общината и „Консорциум ремонти и възстановяване-Септември“ ДЗЗД. Срещу Рачев има доказателства, че е плащал на строителя, при това на многократно завишени цени, без да са били изпълнени строително-монтажни дейности, съобщиха вчера от Спецпрокуратурата.

Материалите по този казус са отделени от наказателното производство срещу Рачев, което бе разделено заради огромния си обем. Обвинен за длъжностно престъпление е и зам.-кметът на община Септември Явор Митев. Докато замествал Рачев, той е сключил с фирмата анекс към договора за 1 млн. лв., без да е възникнала необходимост от това и с цел да набави облага за ДЗЗД „Консорциум ремонти и възстановяване – Септември“, посочват от Спецпрокуратурата. Митев е обвинен и че през лятото на 2018 г. не съдействал на разследването срещу кмета. Рачев и Митев са на свобода под парична гаранция от 10 000 лв.

ДУМА припомня, че кметът на Септември бе арестуван преди 15 месеца. Според прокуратурата Рачев е сключвал договори със себе си, тъй като фирмите, спечелили поръчките, се управляват от негови роднини, бивши съдружници или приятели. При обиска в дома му в нощно шкафче бяха открити и справки на Държавна агенция „Национална сигурност“, свързани с купуване на гласове на местните избори през 2015 г.

Междувременно Апелативният съд отстрани от длъжност разследвания за злоупотреби в особено големи размери гербаджийски кмет на Созопол Панайот Рейзи и главната счетоводителка на общината Златка Мусева. Според спецмагистратите двамата могат да окажат влияние на свидетели, които предстои да бъдат разпитани. Обвинението срещу тях е, че от 2014 до 2017 г. са присвоили близо 2 млн. лв. общински пари чрез 34 договора. Рейзи плащал суми по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата ги превеждал на физическо лице, което нямало връзка с фирмата изпълнител.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar