„Няма повдигнато обвинение срещу задържания за 24 часа по закона за МВР на 27 юни IT-специалист от Стара Загора Петко Петков, задържането е било по образувано досъдебно производство за евентуално източване на лични данни от електронна база. Петков е освободен, няма наложена мярка за неотклонение срещу него.“, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Петков, беше задържан около 16,00 часа на входа на съдебната палата от представители на „Икономическа полиция“ на излизане от друго съдебно дело, коментира адвокатът на старозагореца Емил Георгиев.

След изтичането на 24-часовото задържане на 28 юни той е бил поканен на разговор в ОД на МВР-Стара Загора в присъствие на адвокат Гергана Маджарова, по думите й разпитът е трябвало да бъде в качеството му на свидетел по досъдебно производство, при което той е отказал да дава обяснения.

„Не зная защо при освобождаването на клиента му бяха иззети личният мобилен телефон и лаптопа му, предполагам че те предстои да му бъдат върнати.“, лаконично сподели Маджарова.

До задържането на Петко Петков се стигна след като публикува на личния си профил във Фейсбук видео как с помощта на разработена от него програма прониква в база данни на община Стара Загора от електронна платформа, разработена и поддържана от „Информационни системи“ АД. По думите му във видеото това показвало, че разработчиците на платформата не са сторили необходимото , за да защитят личните данни на над 240 000 души.

Час по-късно достъпът до системата за записване в старозагорските детски градини беше спряна по претекст, че предстои извършване на проверка.

Късно следобед на 28 юни от Информационни системи АД разпространиха официално съобщение за инцидента в Стара Загора /такъв е имало във Варна и Русе/ , в който се казва:“ Извършеният преглед на сигурността на системата показа, че не е идентифициран достъп до данните, поддържани от самата система и няма неоторизирани промени в базата данни; извлечени са лог файловете от web сървъра и е извършен анализ на заявките към него за достъп до функционалността за извличане на данни.“. Индиректно разработчиците признават, че проблем все пак е имало, защото им се е наложило да инсталират нова версия на програмата.“

От профила си във ФБ Петко Петков съобщи:“Да, засега (и за дълго) ме оставиха без лаптоп и телефон, което доста ще затрудни комуникацията и работата ми през следващите седмици, като основно може да се свържите с мен на мейл или в messenger :/

Няма да коментирам по същество случката, докато не се изяснят детайлите около разследването, но за по-развълнуваните, опитах „най-правилният“ начин, който по моя преценка (и осъзнат риск) да има минимални неприятни последици за всички, ако изобщо има, както и е бил възможен изобщо.

Благодаря и на всички, за които темата беше водеща в последните няколко дни и е предизвикала интерес, че споделихте новината и за дебата, който предизвикахте. Той беше най-важният, първо за да осъзнаем важността от подобен тип работа и второ мащабите на проблемите, които може да има в следствие на такъв тип пропуск.

В тази връзка само ще добавя, че решението за превантивно спиране беше най-доброто възможно и конкретно търсено, както и че автора на платформата беше изяснен, много след като темата беше повдигната.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar