Има недостиг на кандидати за съдебни заседатели за районните съдилища в съдебния район на Окръжен съд – Добрич – съобщават оттам. Мандатът на досегашните заседатели изтича в началото на идната година. За мандат 2020 – 2024 година петте районни съдилища в региона се нуждаят от общо 170 съдебни заседатели, а постъпилите към момента кандидатури са само 79. Липсата на достатъчно кандидати за съдебни заседатели е сериозен проблем, тъй като може да доведе до невъзможност за разглеждане на наказателни дела или до забавянето им – добавят още от съда.

Най-големият районен съд в областта, чийто съдебен район обхваща общините Добрич, Добричка и Крушари, се нуждае от 80 заседатели. За попълване на бройката общинските съвети в трите общини е трябвало да излъчат съответно 53-ма, 20 и 7 кандидати. Предложените към момента кандидатури от Добрич са 25, двойно по-малко от необходимите. От община Добричка са излъчени 8 кандидати, за които обаче не са представени всички изискуеми документи. Общинският съвет в Крушари е уведомил, че няма да предложи кандидати за съдебни заседатели поради липса на желаещи.

Към момента не е постъпила нито една кандидатура за съдебен заседател в Районен съд – Каварна, при положение, че институцията се нуждае от 25 заседатели – 17 от община Каварна и 8 от Шабла.

За Районен съд – Балчик, са необходими 20 заседатели, а кандидатите са 15. В Районния съд в Генерал Тошево съотношението е 25 към 19.

Процедурата по избор е приключила само за Районен съд – Тервел, който е приел да работи с 12 заседатели, при утвърдена необходима бройка от 20 души. Във всички останали общини в региона набирането на кандидати за заседатели продължава. Недостиг на кандидати за съдебни заседатели има почти в цялата страна. В тази връзка в началото на декември Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изрази становище, че е необходима спешна законодателна промяна, която да предвиди възможността за удължаване на мандата на настоящите съдебни заседатели до избора и встъпването на нови заседатели в съдилищата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar