Споразумение за т.нар. царски имоти между Симеон Сакскобургготски и държавата няма как да се постигне в дадения предварителен срок от съда в Страсбург – 13 септември. Това обяви вчера адвокатът на бившия премиер Валя Гигова. Тя допълни, че държавата все още не е изпратила в съда становището си за споразумение със Сакскобургготски по казуса. Става въпрос както за двореца „Врана“, така и за „Царска Бистрица“.
Съдбата на „Царска Бистрица“ ще се решава на последна съдебна инстанция, а на 23 август състав на Софийския градски съд отсъди, че и дворецът „Врана“ е държавен, а не на наследниците на цар Борис III. Гигова обаче не се съгласи с това твърдение и повтори, че „Врана“ е на династията на Кобургите, защото е частна собственост. Според нея дворецът е покупка на цар Фердинанд, който след това е придобит по давност от цар Борис III и следва да бъде получен от наследниците му Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза.
За двореца на княз Батенберг в центъра на София адвокат Валя Гигова обясни, че държавата е заплатила за него и за всички други дворци, които са построени от Батенберг, затова тяхната собственост е държавна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar