Мнозинството в НС разшири правомощията на разузнаването след като прие на второ четене промените в закона за Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), внесени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. По стар обичай чрез преходните и заключителните разпоредби се изменят и текстове в законите за ДАНС, за движение по пътищата, електронните съобщения и за противодействие на тероризма.

С промените разузнаването ще бори „хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи“. Агенцията ще може да изгради своя комуникационна мрежа, включително мобилен, сателитен, радио канал. Тя ще може да съставя и използва документи за чужда самоличност и други официални документи, необходими за прикритие на сътрудниците й.

Променят се условията за назначаване на инспектор в службата – досега бе необходим 5 г. стаж в агенцията, вече са нужни само 3 години. Има подозрения, че изменението се прави специално за определена кандидатура, на която не й стига стажа.

За противодействие на тероризма се създава междуведомствено контратерористично звено, в което ще участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, цивилното и военното разузнавания и митниците. Припомняме, че през 2014 г. в ДАНС бе открит Национален контратерористичен център. Тогава бе обявено, че той се създава, за да има координация между прокуратура, служби, митници. Така и не става ясно какво точно налага да има още един, пореден подобен център. Заради промените в закона за ДАР се предвижда за новото звено да отидат 1,5 млн.лв. От тях 610 000 лв. са за издръжка и други текущи и 890 000 лв. за капиталови разходи.

Междувременно единственият кандидат за национален омбудсман Диана Ковачева бе избрана за поста с трима гласа „въздържал се“ и 173 „за“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar