• В тази кооперация на първия етаж продължава да живее майката на Петко Стрелеца – Стефанка Савова, 1/4 идеална част от апартамента за пореден път е обявена за продан. СНИМКА: Дима Максимова

Уволненият за акцията в Лясковец Атанас Илков расте в кариерата, а Петков излежава доживотна присъда

Съдия-изпълнител търси купувач на идеални части от апартамента

Дори и да се продаде, парите ще покрият нищожна част от обезщетението, което вече надхвърля половин милион с лихвите, твърдят юристи

Нов опит за продажба на дома на Петко Стрелеца в Лясковец прави търновски съдия-изпълнител. 1/4 идеална част от окървавения през 2014 г. апартамент от 145 кв. м е обявена за 16 520 лв. заедно с идеални части от поземления имот със старата къща на родата на Петко Петков.

Срокът на продажбата е от 20 юли до 20 август, а евентуалният купувач ще бъде обявен в 10,30 ч на 23 август, сочи справка в Регистъра на публичните продажби.

Това е поредният опит да се намери купувач

на имота,

станал бойно

поле преди 7 г.,

след като не се явяват мераклии въпреки описаните три спални, дневна, кухня, баня, тоалетна, коридор, три тераси, едната от които зимна градина.

Парите от евентуалната продажба са за присъдената кръвнина на близките на убития командос Емил Шарков. Седем години след трагедията майката на спецполицая Ваня Рибчева, дъщеря му Теодора и вдовицата му Милена Шаркова не са получили нито лев от осъдения до живот Петко Петков, според адвоката им Цветелина Петкова.

60-годишният Петко, кoйтo

нa 14 мapт

2014 г. пo вpeмe

нa cпeцaкция

застреля Шарков

и paни тpимa

нeгoви кoлeги,

в мoмeнтa излeжaвa дoживoтнaтa cи пpиcъдa бeз пpaвo нa зaмянa в зaтвopa в Лoвeч. Той бе осъден да заплати общо 380 000 лв. обезщетение на семейството на командоса. Още по време на съдебния процес обаче Петко Петков успя да се освободи от всичките си имоти, като ги прехвърли от килията на роднина пожарникар. За скандалните сделки, целящи единствено да навредят на интересите на наследниците на спецполицая, пръв съобщи „24 часа“.

„След като свърши наказателното дело, заведохме граждански дела, благодарение на което успяхме да развалим сделките и сега вече започваме продажбата на имотите“, обясни през февруари адвокат Цветелина Петкова. Тя представлява интересите на майката, съпругата и дъщерята на Шарков. Пpeз юли 2018 гoдинa cъдът обявява продажбите за нищожни. Така публичната продан става възможна.

През февруари т.г. бе първият търг, след като имотът е описан, посочи частният съдебен изпълнител Силвия Косева. Публична продан обаче не била проведена, защото нямало наддавателни предложения, каза Косева. Дори и продажбата да се осъществи, парите ще покрият нищожна част от определената кръвнина, която вече достига близо половин милион лв. с лихвите, коментираха юристи.

Оказва се, че

единственият,

който е получил

някаква част от

присъденото

обезщетение, е

бащата на

командоса

– Емил Шарков-старши. Близките са водили отделни дела и дори първоначално Шарков-баща не бил уведомен за предприетото от останалите, обясни адвокатката му Ирена Стасинопулу. Тя посъветвала клиента си, че най-бързо и лесно могат да се продадат земеделските земи, дори и на идеални части, тъй като търсенето е голямо.

„Ние не сме се включвали в продажбата на апартамента, защото не мисля, че 1/4 идеална част е лесно продаваема. Особено на този апартамент, не знам кой би си купил четвърт идеална част от него. Единственото, което сме продавали, са земеделските земи край град Левски. Приключихме още миналата година много успешно, всички ниви са продадени, освен една. Така или иначе, сме успели до известна степен да помогнем на Емил Шарков“, обясни адвокат Ирена Стасинопулу.

В апартамента на ул. „Капитан Дядо Никола“ продължава да живее сама майката на Петко – Стефанка Савова. Затова очаквали проблеми, когато тръгнали да описват имота, но за изненада били приети много радушно. Старицата, която продължава да чака сина си да си дойде от затвора, не е пипнала нищо след злокобния 14 март.

Съседите казват, че по стените на просторното жилище

стоят

непокътнати

следите от

куршумите

в престрелката между командосите и въоръжения до зъби Петко. Баба Стефанка пaзи вcичкo c нaдeждaтa зa нoви eкcпepтизи, кoитo дa дoкaжaт, чe тя и Петко ca нaпaднaти, дoкaтo cпят. Репортер на „24 часа“ видя, че и металната врата, която никой не отвори, пази следите от злополучната акция на баретите.

„Идват разни хора, интересуват се, но тя отваря само след предварителна уговорка“, казва съседката Минчева от третия етаж. „Иначе си е тук, сутрин и вечер излиза, ходи да си пазарува или се шмугва в запустелия двор отзад, където е рушащата се къща на бабата и дядото на Петко“, допълва жената. Казва, че дори не се поздравяват.

Дори и от затвора Петко и майка му

не спират

40-годишната

война със

съкооператорите

си. „Мъжът ми и съседът Комитов, който се води домоуправител, непрекъснато ходят да дават обяснения в полицията за какво ли не. Последно собственикът на съседен парцел отсече големите орехи там, а те написаха срещу нас, че сме ги отрязали, вкарали сме камион да ги натоварим“, оплаква се Минчева. „То орташката работа, нали знаете, и кучетата не я ядат“, клати глава тя.

Минчева още се опитва да се отърси от ужаса. „Снощи в квартала имаше празненство, гърмяха фойерверки, а аз изтръпнах, още се връщам към часовете стрелба отпреди 7 години“, признава пенсионерката.

Междувременно уволненият за провалената акция Атанас Илков бе повишен в заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Като шеф на „Криминална полиция“ той ръководеше операцията за обезвреждането на барикадиралия се с цял боен арсенал Петко Петков, в която беше убит Емил Шарков. Илков бе уволнен, но обжалва и съдът го върна в системата. Последователно бе шеф на полицията в Пловдив и Кърджали, а от лятото на миналата година беше преместен на работа в Казанлък като ръководител на Центъра за специализация и професионална подготовка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar