Всеки сайт, който има съдържание на български език, задължително да публикува информация кой е администраторът му и данни за контакт с него. Такива промени предлагат от ВМРО в Закона за защита на личните данни с цел борба с фалшивите новини, обявиха вчера от партията на кръгла маса в парламента.

Идеята е по този начин сайтовете, които публикуват фалшиви новини, да излязат на светло, а администраторите да носят съдебна отговорност за публикуването на невярна информация, обяви евродепутатът и зам.-шеф на партията Ангел Джамбазки. Ако до момента на влизане на промените в сила няма администратор за контакт, медията ще трябва да посочи такъв пред Комисията за защита на личните данни, допълни той.

„Ние искаме да има лице зад всеки сайт. Всеки може да пише каквото си иска, защото това е негово право, но трябва да има лице, което да носи отговорност за невярно съдържание“, обясни депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Съветът за електронни медии да може да регулира и съдържанието в онлайн изданията на медиите, предлагат още от партията. В момента правомощията на СЕМ се ограничават само до радиата и телевизиите.

Предвидено е създаването на държавен домейн, например .media, където медиите да се регистрират. Така СЕМ ще може да налага санкции за публикуването на невярна информация. Освен това така медиите ще се отделят и от останалите сайтове като например блоговете.

Ако промените бъдат приети, СЕМ ще получи и още едно правомощие – да регулира договорите за реклама и медийно отразяване по време на предизборни кампании. И в момента тези договори се декларират, но пред Централната избирателна комисия.

„Изпитвам притеснение как ще се справи системата ни за мониторинг, тъй като тя е от 2006 г.“, заяви Ивелина Димитрова от СЕМ. Тя обясни, че при среща с представители на македонския медиен регулатор съседите ни определили тяхната система като „стара“, макар да е от 2016 г. и на стойност 800 хил. долара.

„Миналата година на нас ни бяха предложени 50 хил. за обновление на системата“, посочи Димитрова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar