Популярният опозиционен кмет на Истанбул бе изправен пред съда в четвъртък по нови обвинения в корупция, които могат да помрачат още повече надеждите му да наследи президента Реджеп Тайип Ердоган.

Екрем Имамоглу се превърна в един от най-откровените и открито амбициозни съперници на Ердоган, след като победи съюзника на президента в кметската надпревара в Истанбул през 2019 г.

Първоначално 52-годишният мъж беше лишен от малката си победа и принуден да участва в спорно повторение, което спечели с огромна преднина.

Успехът му в родния град на Ердоган разруши аурата на непобедимост на влиятелния президент и превърна Имамоглу в герой за светските и либералните противници на управляващата партия.

Но откритите му президентски амбиции го превърнаха в омразна фигура както за Ердоган, така и за неговата ПСР с ислямски корени.

Официално му беше забранено да участва в политиката, след като през декември беше осъден за „обида на държавен служител“ и получи присъда от близо три години затвор.

Имамоглу обжалва и все още може да изпълнява длъжността кмет.

Възможността за потвърждаване на присъдата от по-висша инстанция обаче на практика го лишава от възможността да се кандидатира срещу Ердоган на парламентарните избори миналия месец.

В крайна сметка опозицията се обедини около Кемал Кълъчдароглу.

Кълъчдароглу успя да стигнне до втори тур, но загуби от Ердоган с повече от четири пункта.

Втора политическа забрана?

Слабото представяне на опозицията на съпътстващите парламентарни избори засили натиска върху Кълъчдароглу да отстъпи място на по-младо поколение лидери като Имамоглу.

Новите обвинения срещу кмета идват в момент, когато и двете страни насочват вниманието си към общинските избори през март 2024 г., на които Ердоган ще се опита да си върне контрола над Истанбул и други големи градове.

Новото дело е свързано с времето, когато Имамоглу е бил начело на истанбулския район Бейликдюз през 2015 г.

Обвинителният акт обвинява Имамоглу и още шестима души във „фалшифициране“ на договор, при който се твърди, че обществеността е претърпяла загуби в размер на 250 000 лири (на стойност 90 000 долара по онова време).

Той може да бъде осъден на между три и седем години затвор – и да му бъде забранено да участва в политиката за втори път.

Имамоглу отхвърли всички обвинения и посочи, че по-ранно разследване на договора не е установило никаква вина.

Той не се яви в съда в четвъртък, но преди това пламенно отхвърли всички обвинения и обвини Ердоган, че използва съдилищата като бухалка срещу политическите си опоненти.

Всичко ще бъде наред

Новото дело беше открито от бившия вътрешен министър на Ердоган, който е ястреб, по времето, когато миналата година Имамоглу беше споменаван като възможен кандидат за президент.

Турските съдебни процеси обикновено продължават с месеци, а следващото изслушване ще се състои едва на 30 ноември.

Но това добавя нов слой усложнения както за Имамоглу, така и за опозицията, която се опитва да се пребори с господството на Ердоган над голяма част от социалния и политическия живот на Турция.

Съдебният процес започна ден след като Имамоглу проведе двучасови частни разговори с Кълъчдароглу в Анкара, в които според съобщенията се е опитал да убеди опозиционния лидер да направи път на „промяната“.

Кълъчдароглу обаче е отказал.

Лидерът на опозицията твърди, че Имамоглу трябва да продължи да изпълнява длъжността кмет, за да не се допусне най-големият турски град да попадне отново в ръцете на Ердоган.

BBC Turkce съобщи, че Имамоглу е изразил опасения, че опозицията може да се представи зле в цялата страна, ако Кълъчдароглу се задържи на поста си още една година.

Имамоглу запази мълчание относно резултата от разговорите.

„Всичко ще бъде наред“, заяви Имамоглу пред репортери при завръщането си в Истанбул.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar