О твличане, принуда, изтезания и кампания за сплашване. Тези обвинения бяха отправени срещу владетеля на Дубай, милиардера шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, от бившата му съпруга принцеса Хая Бинт Ал Хусейн, пред Върховния съд на Великобритания.

Съдът публикува Решение за установяване на фактите в полза на принцеса Хая, която избяга от Дубай миналата година, заедно с двете си деца, казвайки на приятели, че се страхува за живота си.

Шейх Мохамед се опита безуспешно да спре публикуването, но жалбата му беше отхвърлена, тъй като според съда делото е от обществен интерес.

Установено е, че владетелят на Дубай „не е бил открит и честен пред съда“. Освен това той е платил за кампания, очерняща принцесата в британските медии.

Според съдебния състав шейх Мохамед е отговорен и за отвличането и принудителното връщане на две от дъщерите му от друг брак.

Шейха Шамса бяга от имението на семейството в Обединеното кралство в Сури през 2000 г., но по-късно е отвлечена и върната от агентите на шейха.

Шейха Латифа прави два неуспешни опита да избяга от семейството на баща си, през 2002 и 2018 г. След първия е затворена за повече от три години. При втория опит е заловена в морето край индийския бряг, върната в Дубай и поставена под домашен арест.

Съдията установи, че шейх Мохамед „продължава да поддържа режим, при който и двете млади жени са лишени от свобода“.

Принцеса Хая от Йордания, на 45 години, дъщеря на покойния крал Хюсеин и бивша олимпийска състезателка по конен спорт, се омъжи за 70-годишния шейх Мохамед от Дубай, като става шестата и най-младата от съпругите му. Те имат две деца, на седем и 11 години.

Но в началото на 2019 г. принцеса Хая е заплашена от агентите на шейха. Под възглавницата ѝ два пъти е поставен пистолет със свален предпазител. Хеликоптер каца пред къщата ѝ, като я заплашват да я отведат в отдалечен пустинен затвор.

През април 2019 г. принцеса Хая бяга във Великобритания, като взе двете си деца със себе си.

През май 2019 г. шейхът ѝ се обадил и казал: „Ти и децата никога няма да бъдете в безопасност в Англия“, след което публикувал стихотворение, озаглавено: „Живяхте, умряхте“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar