Оборудвана е с най-висок клас машини, работниците живеели в нея

Предотвратени са щети за милиони на бюджета от неплатени акцизи, написа Иван Гешев в туитър

Нелегалната тютюнева фабрика край пловдивското село Желязно е разкрита от полицай при рутинния му обход в сряда, научи „24 часа“. В бившия стопански двор униформеният служител попаднал на модерно оборудвано хале за пълен цикъл на производство на цигари „Марлборо“.

„Машините, монтирани в поточна линия, са нови и от най-висок клас. Във фабриката е имало и специално помещение за предварителна обработка и рязане на тютюн“, съобщиха от прокуратурата. Намерени са много кашони с надпис „филтър“, картонени изрезки за „Марлборо“, листове за опаковски.

Според разследващите предприятието е развивало дейност при пълна конспирация. Работниците са живеели в сградата – за тях са били осигурени спални и сервизни помещения. Заводът е шумоизолиран, със затъмнени прозорци, снабден с локален генератор.

Арестуван е един от участниците в нелегалното производство. Очаква се да бъде задържан и втори, а други трима са обявени за издирване.

Все още не е ясно колко време е работила фабриката. На място в нея пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Предотвратени са щети за милиони на бюджета от неплатени акцизи“, написа Иван Гешев в туитър

Жителите на Желязно бяха изненадани от новината, че в стопанския двор тайно е работел цял модерен завод. Складът е бил собственост на местен жител, който починал преди година. Неговата дъщеря го давала под наем.

Разбитата манифактура край с. Желязно е действала по модела на фабриката до с. Труд, която бе разкрита през юни м.г. Експертите коментираха тогава, че тя е една от най-големите на Балканите – в нея са били вложени повече от 10 млн. лв.

От нелегалния завод в с. Труд всеки месец са излизали по 6000 мастербокса цигари от марките „Филип Морис“, „Роял“ и „Мурати“. Стоката е била за Гърция. Загубите за бюджета ни са възлизали на 15-20 млн. лв. на месец.

В цех в Ръжево Конаре тютюнът бил нарязван, а след това транспортиран до фабриката в Труд. В производството там са били ангажирани българи, молдовци и украинци, които са живели в халето. 12 бяха арестувани, а през ноември м.г. специализираният съд им наложи наказания. Четирима българи получиха ефективни присъди от 3 месеца до 1 г. и 2 месеца, а на чужденците бяха дадени условни.

Трима души, сред които лидерът на престъпната група Антон Арабаджиев, избягаха и още се издирват. Една от версиите за последната разбита фабрика в Желязно е, че е свързана с Арабаджиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar