Избор на членовете на новата антикорупционна комисия, на членовете на енергийния регулатор и на зам.-председател на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства – това са част от решенията, които Народното събрание трябва да вземе в началото на четвъртата си сесия. Очаква се тя да бъде открита тази сутрин със слушане на химните на България и на Европейския съюз (ЕС) и с декларации на парламентарните групи с приоритети за работата до лятото. Народното събрание бе във Великденска ваканция от 4 април.

Днес депутатите ще задават актуални въпроси на петима министри в ресорните комисии. Очаква се транспортният министър Ивайло Московски да бъде питан за мерките за безопасност в обществения транспорт след трагичния инцидент на магистрала Тракия миналата седмица, а вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева – за атаките на САЩ, Великобритания и Франция в Дамакс и Хомс. Въпроси ще има към образователния министър Красимир Вълчев, към земеделския министър Румен Порожанов и към министъра на икономиката Емил Караниколов.

Борбата с корупцията

Борбата с корупцията е дежурен приоритет на партиите в началото на всяка пленарна сесия. Очаква се председателите на парламентарни групи да говорят за резултатите от европредседателството и ситуацията в Сирия.

В петък в ресорната комисия ще бъдат изслушани кандидатите за зам.-председател и членове на Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Те са номинирани от председателя й Пламен Георгиев, който бе избран от парламента преди месец. За зам.-председател е предложен Антон Славчев, а за членове – Антоанета Цонкова, Силвия Къдрева и Пламен Йоцов.

ГЕРБ няма да бърза с промените в Наказателния кодекс, които касаят корупцията в частния сектор. Преди ваканцията те бяха оттеглени от дневния ред на депутатите, след което се проведе обществено обсъждане. Критиките са, че текстовете трябва да се прецизират, защото заплашват всеки.

Енергиен жребий и сделката за ЧЕЗ

Нови членове ще бъдат избрани и в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като с жребий бяха прекратени мандатите на четирима от тях. Предложени за енергийния регулатор са досегашните членове на комисията Георги Златев, който е издигнат от „Воля“, и Ремзи Осман, който е предложен от ДПС. БСП няма да издига кандидат.

В пленарна зала се очаква да бъде гласуван и докладът на временната комисия за сделката с ЧЕЗ, чието ръководство ще поиска да продължи да работи до 10 май. Очаква се в него да бъде публикувана подробна информация за евентуалната бъдеща покупка от „Инерком България“, както и предложения за законови промени, свързани с работата на енергийния регулатор.

Преди ваканцията на депутатите на първо четене бяха приети текстове, които дават правомощия на комисията да разрешава сделките при покупко-продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната система инфраструктура.

В очакване на медиен закон

Засега парламентарните сили се въздържат от коментар по отношение на медийния законопроект, внесен от Делян Пеевски и депутати от ДПС преди два месеца. Водещата парламентарна комисия – по култура и медии, още не е разглеждала предложенията, сред които – собствениците на медийни услуги да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицата, които са го предоставили.

От парламентарната група на ГЕРБ неофициално коментират, че чакат законодателни промени за собствеността, финансирането и разпространението на медиите, които да бъдат внесени от Министерския съвет. Такива текстове обеща премиерът Бойко Борисов след законодателната инициатива на Пеевски.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar