Законодателна промяна, според която опашките на граничните пунктове в цяла Европа ще бъдат намалени. Това предлага евродепутатът Андрей Новаков по повод блокирането на пътищата към Русе на границата с Румъния, съобщи БНР.

Той ще ги внесе още в първите дни на септември.

По негова инициатива ще бъде предложена и законодателна промяна, според която един камион трябва да бъде проверяван за една минута на която и да е граница между европейски страни.

„Това не означава една минута за чакане на границата. Това означава само една минута, за да провериш камиона. Към момента това време е над три минути, което би означавало, че ако успея да прекарам тази поправка през европарламента, опашката би трябвало да се свие над три пъти“.

Новаков допълни, че най-бързото решение на въпроса с опашките на границата е да се назначат повече хора за обработка на документите.

Припомняме, че служебният вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разпореди допълнителни мерки за справяне с повишения трафик към северната граница на страната. От вчера ОДМВР- Разград, Велико Търново и Стара Загора започнаха спирането на товарните автомобили, пътуващи към Русе – Дунав мост, на определени подходящи за това места, съобщиха от МВР.

Междуведомствената работна група между МТС, МРРБ и МВР е обособила четири точки, позволяващи престои на тежкотоварни автомобили – Стара Загора, Велико Търново, Разград и Бяла, с цел облекчаване на трафика в град Русе, както и изграждането на буферен паркинг.

„Интензивният трафик е увеличен в пъти и ще бъде контролиран от отговорните институции денонощно чрез въвеждането на пропускателен режим, за да не се натоварва движението в град Русе и облекчи преминаването на ГКПП Дунав мост 1“, коментира заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar