Полицията, прокуратурата и КПКОНПИ провеждат спецакция в Белоградчик, съобщи Нова телевизия.

По неофициална информация операцията причина за операцията са схеми, свързани със сметосъбирането.

Проверяват се сградата на общината и жилището на кмета Борис Николов.

Настоящият му кметски мандат е трети. През 2011 г. той застава начело на община Белоградчик като кандидат на ПП Български социалдемократи, през 2015 г. е бил издигнат от коалиция „Продължаваме заедно – БСП, АБВ, Народен съюз“, а изборите през 2019 г. печели като представител на местна коалиция БСП и ДПС.

Борис Николов, цитиран от Нова телевизия, заяви пред медии, че засега не е задържан.

„От 5-6 години се въртят сигнали срещу мен и сега се възстановяват. Взеха документи от общината и сега отиваме вкъщи“, посочи той. „По старите сигнали за залесяване, конфликт на интереси“, допълни Николов. Той очаква всичко да приключи само с шумотевица и голословни обвинения. „30-40 човека жандармерия цял ден ще висят тук и накрая нищо няма да излезе“, каза Николов.

По темата със сметопочистването и сметоизвозването, той е категоричен, че всичко е по правилата и не се чувства виновен за нищо. „Дойдоха оправдателните заключения на институциите. Това ми е четвърти мандат, знам какво съм направил. Нямам нито едно заведено дело“, каза още Борис Николов.

По късно окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова заяви на брифинг, че предстоят още процесуално-следствени действия. По думите й трябва да бъдат анализирани събраните материали и след това ще може да се каже дали ще има задържано лице и дали ще бъде наложена процесуална мярка, в зависимост от доказателствата.

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, посочи: „Частно търговско дружество е това, което е яло баницата, не което я е дало. Тоест, разследваме този, който е предоставил баницата, казано на народен език.“

Той заяви, че Прокуратурата и Следствието работят в полза на обществеността. „Защото, ако обвиняемите плащат на своите адвокати, адвокати на обшеството сме ние – прокурорите.“

Сарафов увери, че със сигурност ще бъде оповествена информация какво ще бъде процесуалното положение на Борис Николов. Шефът на НСлС беше категоричен, че няма да бъде пощаден никой, който е извършил престъпление. Той каза още, че разследването е в начална фаза и не могат да бъдат оповестени всички детайли, за да не бъде то осуетено. Към момента се претърсват 4 адреса и се разпитват около 10 свидетели.

Впоследствие от държавното обвинение съобщиха, че Окръжната прокуратура във Видин ръководи разследване за извършено длъжностно престъпление по чл. 219, ал. 3, вр. ал. 1 от НК. Кметът на Белоградчик е привлечен като обвиняем по делото.

Към момента е установено, че в периода 2019 г. – 2022 г. в Белоградчик Борис Николов като длъжностно лице, въпреки служебните си задължения съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазване на повереното му имущество. Събрани са доказателства за сключване на договори за възлагане на обществени поръчки на завишени цени, неоснователно фактуриране на услуги по сметосъбиране и сметоизвозване в община Белоградчик, за образуване на изпълнителни производства срещу общината и налагане на възбрани върху общинското имущество.

В резултат на действията на Николов последвали „разпиляване и други значителни щети“ за община Белоградчик и общинския бюджет.

Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“. Разследването по делото продължава.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar