На парламента трябва да се обърне повече внимание и той трябва да движи правосъдната реформа. Това каза в предаването „Лице в лице“ адвокат Николай Хаджигенов.

„Имам леко притеснение, че промяната се фокусира върху изпълнителната власт от типа отново ефектът „вълшебна пръчица“, което не е лошо, но ние все пак сме парламентарна република. И важните неща се случват в парламента, не в изпълнителната власт“, заяви адв. Хаджигенов.

По думите му без правосъдна реформа, направена качествено, нямаме нищо, изпълнителната власт е просто вълшебна пръчица.

„Да речем перверзната идея, която прескочи онзи ден, за съставяне на собствена прокуратура в лицето на КПКОНПИ. Изкушаващо е. Това е опасно. По същия начин Борисов си направи спецпрокуратура и спецсъд. Хубав пример за това колко изкушаващо е да имаш собствена прокуратура, защото можеш да размахваш онзи дебелия пръст, както правеше Бойко, и да решаваш човешките съдби или да решаваш проблеми. Но границата между – днес решаваме проблеми в интерес на правосъдието, утре настъпваме правосъдието – е никаква. Така, че това е изключително опасен ход и тук трябва да се прецизират много внимателно нещата“, заяви адв. Хаджигенов.

Той отбеляза, че „Демократична България“ имат „великолепен проект за КПКОНПИ, който не го превръща в собствена прокуратура“.

Правосъдният министър няма как да направи сам правосъдната реформа, каза още адвокатът.

Хаджигенов заяви, че очакват Гешев да излезе от прокуратурата.

„Цялата структура на прокуратурата е пирамидална и най-отгоре стои човек с каскет, трябва да махнем него и да променим правилата. Без промяна на правилата и подмяна на хората няма как да стане. Започваме затова с човека, който пречи най-много“, заяви той.

По думите му нашата прокуратура е създадена, за да крепи властта на една тоталитарна държава.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar