4 дни след като у нас бе обявено извънредно положение заради коронавируса, Николай Банев е бил отведен в спецсъда по негова жалба за пускане от затвора. Охранявали са го полицаи с ръкавици.

Адвокатите поискали домашен арест за бизнесмена, който е зад решетките от 1 г. и 4 месеца по дело за укриване на данъци и пране на пари. Подсъдими с него са съпругата му Евгения и майка му Мария.

Баневи първоначално бяха задържани в Ница, след екстрадирането им в София ги прибраха в ареста на „Г. М. Димитров“, а преди началото на процеса Банев бе преместен в софийския затвор. Досега той е сменил там поне 3 килии. Жена му бе пусната през лятото на м.г. срещу подписка и често ходи в спецсъда да чете документите по делото.

Тя бе там и в петък, но след извънредните мерки заради заразата с коронавирус тези посещения ще бъдат преустановени. В понеделник Банев се е оплакал пред спецсъда, че страда от алергии, имал непоносимост към глутен. Нямало и кой да му донесе дезинфектант, тъй като от февруари не му разрешавали свиждане с близки и приятели.

Състав на съда с председател Красимир Комсалов обаче отказал да го пусне с мотива, че има опасност на свобода да се укрие или да въздейства на свидетели.

Защитата ще обжалва пред апелативния спецсъд, който трябва да се произнесе на закрито заседание. Според адвокат на Банев отказът за освобождаване е постановен от незаконен състав, тъй като един от съдебните заседатели отсъствал и бил заменен с друг, който не е разервен.

По закон съдебният състав трябва да е неизменен от началото до край. Делото за пране на пари трябваше да се гледа в сряда, но заради епидемията е отложено за 29 април.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar