Холандски прокурор обяви, че има „многобройни знаци“, че Русия иска да подкопае разследванията за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines и каза на съдиите по време на процеса срещу четиримата заподозрени, че много свидетели се страхуват за своята безопасност, съобщава „Асошиейтед прес“.

Прокурор Тийс Бергер направи изявлението на втория ден от процеса срещу трима руснаци и украинец, обвинени за убийството на всички 298 пътници и екипаж, загинали, след като ракета свали самолета, летящ от Амстердам до Куала Лумпур на 17 юли 2014 г. Заподозрените не присъстваха в съдебната зала.

Холандската прокуратура твърди, че руска ракета „Бук“ е свалила самолета от земеделско поле в район в Източна Украйна, контролиран от проруски сепаратисти. Русия отрича каквото и да било участие в свалянето на самолета.

Прокурорите разкриха, че един от свидетелите им по делото е руски доброволец в сепаратистка групировка, който е бил близо до мястото в Източна Украйна, където е била изстреляна ракета от установката „Бук“ в деня, когато MH17 беше свален.

Свидетелят, идентифициран само като M58, каза, че хората, присъствали на мястото, откъдето е била изстреляна ракетата, „първоначално бяха доволни, защото им е било казано, че е бил свален военно-транспортен самолет. Когато обаче първите хора се върнаха от мястото на катастрофата, те казаха, че това е граждански самолет“, изтъкна прокурорът.

Бергер каза на съдиите, че има доказателства, че агенти на руското разузнаване са се опитали да проникнат компютрите на разследванията в Малайзия и Холандия за свалянето на MH17.

„Тази информация хвърля тъмна сянка върху тези постъпки“, настоя прокурорът и допълни: „Налице са многобройни знаци, че руското правителство много държи да осуети това разследване и че не е против използването на руските специални служби за тази цел. Тези руски служби бяха обвинени в множество убийства през последните години, извършени в различни европейски страни.“

Прокурорът подчерта пред съдиите, че „трябва да бъдат положени всички усилия, за да бъдат изслушани свидетелите безопасно“.

Прокурорите изтъкнаха, че намесата на Русия не е спряла дотук и обвиниха Москва в опит да скрие истината за случилото се.

„Съдбата на полет MH17 стана известна като христоматиен пример за дезинформационна кампания от руското правителство“, посочи прокурорът и допълни: „Ясно е, че все още не сме видели края на това.“

След години разследвания, международен екип от следователи и прокурори миналата година посочи четиримата заподозрени: руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и украинецът Леонид Харченко. Още заподозрени могат да получат обвинения, докато разследванията продължават.

Никой от заподозрените не присъства на процеса. Само Пулатов има холандски адвокати, които го представляват в съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar