Обвиняемият хазартен бос Васил Божков, който се укрива в Дубай, е подал заявление за регистрация на цялата си антична колекция още през 2010 г. Оттогава обаче нито един експерт не се е появил, за да огледа и опише предметите. Това твърди пред „Свободна Европа“ уредникът на частния музей на Божков Ружа Попова. Според нея прокуратурата умишлено е завишила броя на намерените ценности като е описвала поотделно вещи от един род или една и съща, но счупена на части.

Аз не знам дали това е ритон

Изземванeто на колекцията на Божков от сградата на частния му музей на ул. „Московска“ в столицата започна през януари, след като му бяха повигнати обвинения. Още тогава бизнесменът, който си направи профили в социалните мрежи, обяви, че се разграбва културно-историческо наследство. От прокуратурата отговориха, че антиките са съхранявани в противоречие с всякакви норми – в кашони, торбички и захвърлени в мазето. Обиските продължиха повече от половин година. Преди няколко седмици говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че са открити 6778 предмета. Тя посочи, че само 212 от тях са регистрирани в Министерството на културата. Прокуратурата даде и заявка, че ще се опита да конфискува колекцията на Божков, а главният прокурор обясни, че стойността ѝ е около 1 млрд. евро.

„Не можеше да се пише „ритон“, защото следователят или разследващият полицай казваше: „Аз не знам какво е ритон. Експертите ще кажат какво е ритон“. Т.е. на експертите им се казваше, че те не са експерти, а ще дойдат, както се внушава на българската публика, експерти от чужбина. Те ще правят експертиза на тези предмети, ще ги нарекат с истинските им имена и в някакъв момент ще ги оценят“, заяви Попова.

Прокуратурата наистина обяви, че на колекцията ще се прави международна експертиза. Кога и как ще се случи това, не е ясно. Междувременно преди няколко месеца Божков написа, че един от ритоните от колекцията му вече се е появил на международния пазар. От държавното обвинение не са коментирали конкретния казус, но твърдят, че всичко иззето от от ул. „Московска“ се предава на Националния исторически музей, галерията и Минстерството на културата.

Никой не дойде

Божков е подал заявление за регистрация на колекцията си още преди 10 години. След това обаче никой не се е задействал да я опише.

„И се очакваше комисии от експерти да идват тук и в съответната си област да работят и да регистрират тези предмети“, заяви Попова и обясни, че никой не се е появил.

В отговор на въпроси на „Свободна Европа“ директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова е заявила, че „нямат неизпълнени анагжименти към държавни структури или частни лица“.

Според Георгиева става дума за около 3000 предмета, а разминаването с бройката, обявена от прокуратурата, идва оттам, че под един каталожен номер може да има 100 предмета от един и същи вид, които не бива да се разделят – например върхове на стрели.

„Бяха преброявани като отделни единици фрагменти от един и същи предмет. Пример давам с пластика с отделена глава. Съответно те са поставени в една кутия, имат един инвентарен номер. Това се броеше за два предмета отделни, защото експертите щели да преценят дали тази глава принаделжи на пластиката. И съответно те надуваха бройката“, обясни Попова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar