Британската кралица Елизабет II е изправена пред скандал. Вестник Guardian намери документи, доказващи, че се е намесила в разработката на законопроект за прозрачността на инвестициите през 1970-те години. В резултат на това към него е добавена клауза, която защитава от публичен контрол лично кралицата, така че обществеността да не може да намери информация за акциите, които тя притежава.

Във Великобритания назрява скандал около състоянието на кралица Елизабет II и нейния успешен опит да го скрие чрез намеса в работата на правителството. Вестник Guardian* разказа за документи, намерени в Националния архив, потвърждаващи, че през 1970-те години адвокатите на кралското семейство Уиндзор са гарантирали, че законът, регулиращ прозрачността на инвестиционната дейност на компаниите, няма да се прилага за сделките, направени в интерес на Елизабет II, или с една дума – обществеността не може да проследи колко пари всъщност прави кралицата на Великобритания.

Намерените в архивите документи свидетелстват, че адвокатът на кралицата е оказал влияние върху правителствените чиновници и в резултат на това те са въвели клауза в законопроекта, която не позволява Елизабет II да бъде намерена сред инвеститорите при каквито и да е сделки.

В резултат на това в края на 1970-те години във Великобритания е била създадена фиктивна компания, която до 2011 г. тайно е попълвала личното състояние на официалния държавен глава.

Адвокатите на кралицата успяват да окажат натиск върху държавните чиновници, които благодарение на закона, който им дава възможност да се обърнат към короната в случай, че законодателството, което се подготвя за приемане в Парламента, може да засегне прерогативите или личните интереси на кралската особа. Ето защо през 1973 г., когато правителството на премиера Едуард Хийт подготвяше закона за прозрачността на инвестициите, адвокатът на Елизабет II – Матю Фарър, отива в Министерството на търговията и промишлеността, за да обсъди някои деликатни въпроси.

Намесата му в работата на правителството е описана от Томас Адамс, експерт по конституционно право от университета Оксфорд, който в разговор с The Guardian, каза че „влияние върху законодателната дейност, е работа, за която лобистите могат само да си мечтаят“.

Както вестникът разбра, през 1973 г. Елизабет II се е притеснявала, че заради приемането на новия закон, регулиращ инвестиционната дейност, обществеността ще получи достъп до информация за това кои пакети от акции лично тя притежава. Законопроектът имаше за цел да предотврати нелегалните печалби в публично регистрираните компании чрез придобиване на акции през подставени компании и физически лица. В закона се предполагаше, че регулаторните органи могат да изискат от всяка една компания, която търгува с акции, името на клиента, в чийто интерес се извършва тази сделка.

За да не се случи това, Матю Фарър провежда разговори с чиновниците от Министерството на търговията и промишлеността и ги накара да разберат загрижеността на кралицата и според архивните записи на един от държавните чиновници може да се заключи, че клиентът на адвоката би се смутил, ако инвестиционната му дейност стане известна на обществеността.

„Г-н Фарър беше загрижен, че информацията за собствения капитал на кралицата и свързаните с това сделки може да стане публична информация (след това ще бъде в документите за регистрацията на компании) и по този начин да създаде почва за възможни противоречия“, се казва в служебната записка на служител от министерството.

В резултат на това в законопроекта беше въведена клауза, според която компаниите, действащи в интерес на държавния глава, правителствата, органите на парично-кредитното регулиране и международни правителствени организации, бяха освободени от задължението да посочат своите бенефициенти.

Всъщност законът, приет още през 1976 г., беше насочен само към защита на интересите на Елизабет II. И за да търгува с акции за нея, беше създадена фиктивната компания Bank of England Nominees Limited. Според The Guardian, тя е прекратила своето съществуване преди четири години. Къде са сега активите, с които разполага в момента кралицата, не е известно.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar