Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв., заради „несъвършенство в законодателството“. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред репортер на Economic.bg

За увеличения размер на субсидията съобщи „Шоуто на Слави“ в понеделник, а днес главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка. „Има едно несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители“, коментира Горанов днес след като вчера пресцентърът на Министерството на финансите не отговори на въпросите на „Дневник“.

„Няма как при сега действащия Закона за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции“, каза финансовият министър. По думите му законът трябва да се промени така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители.

По думите му сегашната формула е резултат на „отделни норми на Закона за политическите партии“.

Законът за политическите партии възлага именно на министъра на финансите да определи „начина за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите“. Според неговите текстове общата сума на партийните субсидии зависи от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори за всички партии, дори и тези, отбелязали „не подкрепям никого“. Общата сума и субсидията за един глас се определят в закона за бюджета за съответната година. Именно там е записана сумата от 11 лв. на глас за тази година. Увеличеният размер идва от това, че не всички участвали в изборите получават субсидия, а само тези, събрали над 1% подкрепа. Така партиите с по-малко гласове и гласовете, неподкрепящи никого „освобождават“ финансов ресурс, разпределян между останалите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar