Засечен е необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори, насрочени за 29 октомври 2023 г. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“(ГРАО) към регионалното министерство е направила анализ на адресните регистрации при изтичане на срока за регистрация за гласуване по настоящ адрес за вота. Заключенията са предоставени на регионалния министър Андрей Цеков понеделник, 16 октомври 2023 г. В доклада на ГРАО се съобщава за необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места. Пълен списък с населените места, които са идентифицирани в доклада и данните, свързани с тях, е публикуван на сайта на МРРБ.

Цеков е сезирал за казуса премиера Николай Денков. Той го информира, че няма правомощия по Закона за гражданската регистрация да извърши проверка по обстоятелствата, а такава могат да инициират по подаден сигнал областните управители.

При подготовката на избирателните списъци е констатирано, че има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и на заявленията за гласуване по настоящ адрес в 343 населени места, в които се избира кмет на кметство. Посочените в доклада населени места в общия случай представляват кметства, в които избирателите избират кмет на кметство. От МРРБ обясняват, че такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци би променил сериозно изборните резултати в тези населени места, а ако регистрациите не са законосъобразни, това би било повод за обжалване на резултата от вота.

Сред рисковите населени места е село Сигмен в община Карнобат, където при население от 245 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 156. В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни жители, новорегистрираните по настоящ адрес са 112, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 132. В село Чирен в община Враца с население 1055 жители с избирателни права, новорегистрираните по настоящ адрес са 319, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес – 560. В село Неофит Рилски в община Ветрино с население 1235 с право на глас новорегистрираните по настоящ адрес са 285, а подалите искания за гласуване по настоящ адрес – 482.

Предвид малкото оставащо време до местните избори, регионалният министър сигнализира премиера за установените данни и за законовите разпоредби, според които е в правомощията на областните управители разпореждането на последваща проверка по въпроса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar