Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще поиска разсекретяване на делото срещу него за ремонта в Полша на самолети МиГ-29. Окончателно, ВКС оправда Ненчев по обвинението за неизпълнение на договори с руската компания РСК „МиГ.

Искането на Ненчев е заради това, че съдът не оповести мотивите за окончателното оправдаване с мотива, че те са секретни. Но според Ненчев разсекретяването ще покаже „колко скалъпена е атаката и….да се види настървението на прокурорите и зависимостта на част от свидетелите“.

В социалната мрежа Ненчев посочва, че делото срещу него е трябвало да послужи за назидание на всички, които имат дързостта да се опълчат срещу руските хибридни атаки, които дори и западните държави признават.

С ремонта на Миг-овете в Полша Ненчев отчита, че е защитил интереса на страната. Още през 2019-та година, при произнасянето си, Софийският градски съд прие, че решението за ремонта в Полша е било политическо, а политическото решение на Ненчев е да бъде намалено военното сътрудничество с Русия и да бъде увеличено сътрудничеството със страни от НАТО.

Сключването на договорите не предизвика намаляване на имущественото на руската корпорация РСК-миг, отбеляза съдът през 2019-та.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar