Административен съд Шумен е домакин по Програмата за обмен на магистрати между държавите членки на ЕС. На едноседмичен специализиран стаж от понеделник до 5 октомври сред шуменските магистрати е Карола Класен, която е административен съдия в Административен съд град Дрезден, Германия. Основната цел на стажът е подобряване на практическите познания по отношение на други съдебни системи, включително правото на ЕС и законодателството в областта на човешките права, чрез преки контакти, обмен на мнения и опит между съдии и прокурори от различни държави.

Програма на съдия Класен включва, освен запознаване с правораздавателната дейност, осъществявана от административните съдилища у нас, така и посещение районните и окръжните съдилища на територията на областта. Включена е и среща с медиатори в Окръжен съд – Шумен.

По време на работната визита ще бъдат обсъждани и възможностите съдии от различни страни в ЕС да си сътрудничат, да споделят идеи, да развиват своите правни системи и юридически познания.

Шуменският административен съд бе одобрен от Националния институт на правосъдието, като посещението на магистрите по тази програма е осъществено съвместно и с Европейската съдебна мрежа по програмата за международен обмен на магистрати и е за втора поредна година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar