Проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ за случая с починалата родилка в плевенската държавна болница е на път да бъде опорочена още в самото начало. Докато роднините на жената и медицинският екип, участвал в злополучното раждане, чакат справедливо становище дали някой носи вина за смъртта й и за тежкото състояние на бебето, изглежда, че агенцията или се престарава излишно, или несъзнателно иска да провали проверката на случая.

Причината е, че лично изпълняващият длъжността изпълнителен директор на агенцията д-р Любомир Чипилски се е командировал в Плевен, за да провери случая, съобщиха източници на „Капитал“. Това явно е станало поради важността на случая и широкият обществен отзвук.

Ситуацията е идентична с това например началникът на КАТ да разследва лично тежка катастрофа с жертви.

Проблемна ситуация

Така обаче той изпада в ситуацията едновременно да е проверяващ, да състави акта за проверката и след това да постанови наказание, ако има виновни. Всяко от тези действия би могло да се оспори от проверяваните лекари и медицински специалисти, както и от роднините на починалата жена, тъй като лично директорът да е намесен в случая от начало до край не е законно.

Така, ако проверката установи, че има или няма вина за смъртния случай, всяко нейно решение би могло да бъде оспорено в съда. Самите актове на агенцията пък служат като доказателство в разследването, назначено от прокуратурата.

Затова е добре проверката да бъде издържана от самото начало, проверяващите да бъдат на различни нива в йерархията на агенцията, а не директорът да проверява сам всичко, за да не може обективността й да бъде оспорена от нито една от засегнатите страни.

Правоимащи проверяващи

Д-р Чипилски коментира пред „Капитал“, че е само изпълняващ длъжността директор, оглавява дирекция „Специализирана администрация“ и има право да участва в проверки.

От агенцията казаха, че заповедта за командироването му е подписана от заместник-директора Таня Иванова, която има пълните права да подписва документите. Проверката е съгласувана със заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков и само за деловодната система д-р Чипилски е преподписал заповедта. Неговото участие обаче не компрометира проверката според юристите на ИАМО, казаха от агенцията.

Самият д-р Чипилски пък е определен за заместник на титулярния директор проф. Златица Петрова с нейна заповед. Тя е в неплатен отпуск, докато тече разследването срещу нея. То е по сигнал от бившия главен секретар на агенцията, в който се твърди, че институцията е „смачкала“ сигналите за 11 смъртни случая в болниците, като ги е определила като маловажни. Половината от тях са за смърт на бебета.

Отделно от това Петрова би могла да бъде замествана временно от заместник-директора на агенцията.
Така обаче стои под въпрос и доколко е законно Петрова да бъде замествана едновременно от лице, назначено със заповед и от заместник-директор. Това пък може да постави под въпрос всички актове на агенцията в този период.

По време на проверката на прокуратурата за дейността на медицинския одит вече беше обърнато внимание, че не може административно наказващият орган да се намесва в работата на инспекторите и те да съгласуват резултатите от проверките си с директора. В случая пък се оказва, че едно и също лице е на път да осъществява всички тези функции. Според правилника на агенцията директорът няма право лично да извършва проверки, тъй като той утвърждава резултатите от тях и разписва правилата за провеждането им, както и заповедите какво да проверяват инспекторите.

По време на избирането му на поста преди седмица новият управител на здравната каса д-р Дечо Дечев коментира, че агенция „Медицински одит“ и всички проверяващи дейността на лечебните заведения органи трябва да бъдат съсредоточени в касата. Случаят само доказва неговата правота.

В момента контролните органи на НЗОК проверяват по-скоро административната част от работата на болниците и ги глобяват за пропуснати запетаи. Медицинският одит пък извършва проверки на качеството на медицинските услуги, като обаче по-голяма част от актовете му се отменят от съда. Отделно от тях регионалните здравни инспекции, които са териториалните структури на здравното министерство, проверяват хигиената в лечебните заведения и дали изпълняват изискванията по медицинските стандарти за оборудване и обезпеченост с лекари и професионалисти по здравни грижи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar