[email protected]

При остър недостиг на съдии работи Апелативния съд във Велико Търново. Вече трета година в апелацията правораздават едва 9 магистрати при утвърден щат от 17 съдии, става ясно от годишния отчет на съда.

„Причината за това са неприключилите и към настоящия момент конкурси, провеждани от Висшия съдебен съвет за повишаване в длъжност. Осем от свободните щатни бройки в Гражданското и търговското отделение и три от тези в Наказателното отделение са включени в тези два конкурса, тъй като през 2023 г. предстои пенсиониране на още трима съдии от Гражданското и търговско отделение на съда“, обяснява председателят Янко Янев.

Както през предходните години, така и през 2022 г. са предприети от страна на ръководството действия за командироване на съдии от окръжните съдилища, като през годината три бройки в Наказателното отделение и три в Гражданското и търговското отделение са били заети от командировани съдии от окръжните съдилища във Велико Търново, Габрово и Плевен, допълват от пресцентъра на съда.

Въззивният съд е разгледал над 1400 дела през миналата година.80% от всички дела във Великотърновския апелативен съд са решени в тримесечен срок. В края на годината са останали несвършени 260 дела.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar