Сдружение е завело поредното дело във Върховния съд за статута на паметника на ЮНЕСКО

Върховният съд на Турция ще даде на 2 юли ход на дело, което може да превърне църквата музей „Света София“ в Истанбул в джамия, предаде днес агенция „Фокус“, позовавайки се на турския вестник „Йени шафак“.

Това е поредният опит да бъде променен статутът на историческия паметник на ЮНЕСКО, който има подкрепата на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Този път делото е заведено от Асоциацията за паметниците от древността и околната среда. Тя иска Върховният съд да реши дали е истински подписът на осонователия на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк под указ от 1934 г. , който превръща Света София в музей.

Ако на 2 юли върховните съдии приемат жалбата, процесът на превръщането на старинния византийски храм в джамия ще започне. Върховният съд е отхвърлял досегашните жалби на асоциацията.

Света София е построена между 532 и 537 г. по време на царуването на Юстиниан I. Тя е била седалище на византийските партриарси то превземането на Константинопол от войските на Мехмед II Завоевателя през 1453 г. Султанът заповядва да бъде превърната в джамия. От 1935 г. до днес тя е музей съгласно указа на Ататюрк от 1935 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar