Търговищкият окръжен съд постанови присъда „лишаване от свобода“ за срок от 18 години, като намали така определеното наказание с 1/3 и постанови изтърпяване на 12 години затвор при първоначален „строг режим“ на И. И. ( 41-годишен) от село Горско Абланово в Опака, за това, че на 28.10. 2022 година в същото село, при условията на опасен рецидив, направил опит умишлено да умъртви А. Б. ( 44-годишен), съобщиха от институцията.

Подсъдимият е осъден да заплати на пострадалия сумата от 70 000 лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва, считано от 28 октомври 2022 г. до пълното ѝ изплащане.

Както БТА съобщи, И. И. е нанесъл няколко удара с нож в областта на стомаха на свой съселянин след възникнал скандал на 28 октомври 2022 г., пред заведение в селото. Пострадалият е настанен с опасност за живота в областната болница, спасен е благодарение на навременната медицинска помощ.

Съдебният състав взе предвид съдебното минало на дееца – осъждан е многократно (с шест отделни присъди) за различни престъпления от общ характер и в частност за различни посегателства срещу обществения ред и срещу личността, предаде БТА.

Присъдата е постановена по реда на съкратеното съдебно следствие, като обвиняемият е признал изцяло фактите, посочени в обвинителния акт. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Варна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar